83 NUMARALI MÜHİMME DEFTERİ (M. 1627-1628 / H. 1036-1037) - SÜT, NEŞAT (Fırat Üniveristesi, 2000)
İncelediğimiz 83 Numaralı Mühimme Defteri, Eflâk-Boğdan, Lehistan, Kırım ve civarındaki mahallî idarecilerle yapılan doğrudan ya da dolaylı yazışmaları içermektedir. Özellikle Kırım Hanlığı ile olan münasebetler Kırım Hanlığı tarihine ışık tutacak mahiyettedir. Ordu ve donanma için gerekli olan araç ve gereçlerin teminine dair hükümler önemli yer tutmaktadır. Kalelerin imar ve ihtiyaçları ile kale çalışanları ve yöneticilerinin ücretleri, zahire meselesi gibi konulara da yer verilmiştir. Ayrıca Voyvoda, Han gibi üst düzey idareci ve komutan tayinleride hükümlerde bulunmaktadır. Halkın şikayetleri, vergilerini ödememeleri, sınır ihlalleri nedeniyle ortaya çıkan meseleler ve devletin aldığı tedbirlerde bu hükümlerde görülmektedir. Devlet idarecilerinin halka iyi muamele etmeleri, adaletli davranmaları hususunda yapılan uyanlar yanında onlardan halkın refah ve huzur içinde yaşamaları için uygun ortamı hazırlamaları istenmiştir.

î"... ABSTRACK Masters Thesis STUDIED MÜHİMME DEFTERİ NO 83 NEŞAT SÜT The University Of Fırat The Institute Of Social Sciences Story Of History 2000. Paae 128 1 Y * 4 This includes direct and indirect comespondance to the local governers in Eflak- Boğdan, Lehistan (Poland) Crimea and these regions. The Especially the relations with Crimea Han Lightens the related times of History. In these articles, the desicions about providing necessary tools and equipments for the army and navy have an important place. Here the construction and needs of the castles, the vages of the personels in the castles store of grains were clealth. Inaddition there are desicions about the appointments of Voyvodas, Khans and Commanders. In these decisions, the problems with border violations people's complaints and custom problems, the preventions taken by the state for these problems were also seen. In the articles it was ordered the govenmers to behave in a good manner. With justice to prepare the suitable envorinment for a peacful and welfare life for the people.
Studied mühimme defteri no: 83
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tarih; History