GÖÇMENLERİN DİNİ VE ETNO-KÜLTÜREL PRATİKLERİNİN DAYANIŞMA AĞLARI ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ - Koç, Halil İbrahim; Göker, Göksel (İnönü Üniversitesi, 2022)
Bu çalışma göçmenlerin yaşadığı özgül göçmenlik deneyimini, sosyal ağlar çerçevesinde açıklamayı amaçlamaktadır. Daha geniş bir araştırma problematiğinin bir parçası olan bu çalışmada, İstanbul’da yaşayan Senegalli göçmenlerin, özellikle Müridiyye tarikatı içerisinde geliştirdikleri kurumsallaşma ve dayanışma ağlarını nasıl anlamlandırdıkları, bu dayanışma ağlarının kimlik algılarına ve köken ülke ile olan ilişkilerine nasıl yansıdığı belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla İstanbul’da ikamet eden 28’i erkek, 9’u kadın toplam 37 Senegalli göçmen ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. 2021 yılı Ağustos-Ekim aylarında yürütülen saha çalışmasında derinlemesine görüşmelerin dışında Senegalli göçmenlerin gündelik yaşamları ve Müridiyye buluşmaları, katılımcı gözlem tekniğiyle incelenmiştir. Araştırma sonuçları dini pratikler, dayanışma, kimlik ve uyum kavramlarıyla birlikte sistematize edilmiş ve yorumlanmıştır. Saha çalışmasından elde edilen verilere geçmeden önce araştırmaya teorik bir zemin oluşturması bakımından sosyal ağlar kuramı, göçmenler açısından dini ağlar ve Senegalli Müridilere değinmek faydalı olacaktır.

This study aims to explain the specific immigration experience of immigrants within the framework of social networks. This study determines how the Senegalese immigrants living in Istanbul make sense of the institutionalization and solidarity networks they have developed within the Mouride tariqa and how these solidarity networks are reflected in their perception of identity and their relations with the country of origin. For this purpose, in-depth interviews were conducted with thirty-seven Senegalese immigrants, twenty-eight men and nine women in Istanbul. The field study was realized in August-October 2021; besides the in-depth interviews, the daily lives of the Senegalese immigrants and the Mouride meetings were examined with the participant observation technique. The research results were systematized and interpreted with the concepts of religious practices, solidarity, identity, and adaptation. After data examination, the theory of social and religious networks regarding immigrants and Senegalese Mourides provides a theoretical basis for the research.
EXAMINING THE RELIGIOUS AND ETHNO-CULTURAL PRACTICES OF IMMIGRANTS IN THE FRAMEWORK OF SOLIDARITY NETWORKS: