Hokand hanlığının ekonomik durumu - Kara, Füsun (My University, 2011)
Bu makalede Hokand Hanlığının ekonomik durumu anlatılmıştır. 1710 tarihinde Buhara Hanlığından ayrılarak kurulmuş olan Hokand Hanlığı, Özbeklerin Ming kabilesinden Şahruhbey tarafından Fergana Vadisinde bağımsızlığını ilan etmiştir. 1740 yılında Hokand, Hanlığın merkezi olmuştur. Fergana önemli bir ziraat bölgesidir. Hokand Hanlığında 19. yüzyılın başlarından itibaren zirai üretimi arttırmak amacıyla büyük sulama kanalları inşa edilmiştir. Pamuk en önde gelen endüstri ürünüdür. Hanlığın tüm şehir ve köylerinde zanaatçılar önemli bir yer arz etmekte idi. Hokand’ın gelişmesinde büyük ipek yolunun rolü büyük olmuştur. Hokand Hanları 18. yüzyılın ortalarından itibaren vadideki askeri ve siyasi gücünü iyileştirmek için ticaret yolları üzerinde etkili bir kontrol sistemi kurmuşlardır. Hokand Hanlığı Rusya, Çin, Hindistan ve Buhara ve Kaşgar ile ticari ilişkilerde bulunmuştur. Hokand Hanlığında altın, gümüş ve bakır sikkeler kullanılmıştır.
Keywords: Tarih