BİR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNE ALT SOLUNUM YOLU İNFEKSİYONU NEDENİYLE BAŞVURAN BEŞ YAŞ ALTI ÇOCUKLARDA PASİF İÇİCİLİĞİN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - NAZLIER, KAZIM (Fırat Üniveristesi, 2009)
Pasif içiciliğin zararlı etkilerine fetus, yenidoğan ve süt çocukları daha ileri yaşlardaki çocuklara ve erişkinlere göre daha duyarlıdır. Pasif sigara içiminin, bebeklik ve çocukluk döneminde alt solunum yolu enfeksiyonuna daha fazla yol açtığı bilinmektedir. Bu çalışma; alt solunum yolu enfeksiyonu (ASYE) nedeniyle bir eğitim hastanesine başvuran beş yaş altı çocuklarda pasif içiciliğin etkisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır.Vaka-kontrol tipi olarak planlanan araştırmada; bir eğitim araştırma hastanesine alt solunum yolu enfeksiyonu (ASYE) nedeniyle müracaat eden beş yaş altı çocuklardan oluşan 55 kişilik vaka grubu ile herhangi bir solunum yolu hastalığı olmayan ve başka nedenlerle aynı hastaneye müracaat eden beş yaş altı çocuklardan oluşan 56 kişilik bir kontrol grubu seçilmiş, vaka ve kontrol grubu pasif sigara içimine maruziyet açısından incelenmiştir. Ayrıca; çocukların ve ebeveynlerin demografik özellikleri, ebeveynlerin sigara kullanımları, alt solunum yolu enfeksiyonu tanı ve klinik bulgularına ilişkin sorular içeren bir anket formu ebeveynlere yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak uygulanmıştır. Çalışmada hem vaka hemde kontrol grubunda; serumda total IgE, kotinin düzeyi ve mm3 kanda eozinofil sayısı çalışılmıştırÇalışmaya alınan çocukların ortalama yaşları 24.8±15.6 (2-60) ay, 54'ü (%48.7) kadın, 57'si (%51.3) erkektir. Çocukların annelerinin sigara içme oranı %30.6, sigara bırakma oranı %17.6, sigaraya başlama ortalama yaşı 17.5±3.5 yıldır. Babalarının sigara içme oranı %82.9, sigara bırakma oranı %8.7, sigaraya başlama ortalama yaşı 16.5±3.1 yıldır. Aktif sigara içen annelerin %67.9, babaların %69'u çocuklarının yanında sigara içmektedir. Sigara dumanına maruziyetleri benzer (p=0.628) olan vaka ve kontrol gruplarında serum kotinin, total IgE düzeyi de benzer olarak saptanmıştır (p=0.265, p=0.265). Yanında sigara içilen çocuklarda kotinin, total IgE ve eozinofil düzeyleri yanında sigara içilmeyenlere göre belirgin olarak daha yüksek bulunmuştur (sırasıyla p=0.0001, p=0.033, p=0.032). Hastaların yanında içilen toplam sigara miktarı ile kotinin düzeyi arasında güçlü ilişki saptanırken (p=0.013-spearman's rho: 0.318), total IgE ve eozinofil sayıları arasında ilişki saptanmamıştır (p=0.450-spearman's rho:0.099, p=0.130-spearman's rho:0.198). Çalışmada kotinin düzeyi ile total IgE arasında (p=0.046, spearman's ?rho?=0.190), total IgE ile eozinofil sayıları arasında doğrusal korelasyon saptanmıştır (p=0.020, spearman's ?rho?=0.221). Çalışmada ortalama kotinin düzeyi 0.9 ng/ml üzerindeyken, duyarlılık %87, özgüllülük ise %80.8 olarak bulunmuşturSonuç olarak; bir eğitim hastanesine müracaat eden beş yaş altı çocuklarda pasif sigara dumanına maruziyet düzeyinin oldukça yüksek olduğu, çocukların ASYE geçirmelerine pasif içiciliğin anlamlı etkisi olmadığı, çocuklardaki kotinin düzeyini; ebeveynlerin sigara içiyor olması, içilen sigaranın evde yada çocuk yanında içiliyor olması ve içilen sigara miktarının etkili olduğu saptanmıştır. Bu nedenle; pasif sigara içiminin fetüs, bebek ve çocuğa olumsuz etkileri konusunda başta ebeveynler olmak üzere tüm bireylere yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına öncelik verilmelidir.Anahtar kelimeler: Çocuk, pasif içicilik, ASYE, kotinin, total IgE, eozinofil

New born babies, fetus and infants are more susceptible to the adverse effects of passive smoking compared with older children and adults. It is known that passive cigarette smoking causes lower respiratory tract infections (LTRI) more frequently in infancy and childhood period. The aim of this study was to investigate the effect of passive smoking on children under the age of five admitted to a teaching hospital with a diagnosis of LTRI.The study was designed as a case-control study. In our study, 55 cases under the age of five with a diagnosis of LTRI and 56 patients under the age of five with other complaints except LTRI as a control group admitted to a teaching hospital were selected. Case and control group were investigated for the effect of passive smoking exposure. A questionnaire including demographic feature of children, parents' smoking status and questions about the clinical diagnosis and symptoms of LTRI was performed for parents by using the face to face interview technique. Serum total immunoglobulin E (IgE), serum cotinine level, eosinophil count in blood per mm³ were assessed both in case and control group.The mean age of children was 24.8±15.6 months (range 2 to 60), there were 54 girls (48,7%) and 57 boys (51,3%). Mothers? smoking rate and smoking cessation rate were 30,6% and 17,6% respectively. Age of smoking onset for mothers was 17.5±3.5 years. Fathers? smoking rate and smoking cessation rate was 82,9% and 8,7% respectively. Age of smoking onset for fathers was 16.5±3.1 years. The frequency of smoking around children was 67,9% and 69% for active smoking mothers and fathers respectively. Exposure to cigarette smoke (p:0.628), serum total IgE (p:0.265) and serum cotinine level (p:0.265) were similar both in case and control group. Serum total IgE (p:0.0001), serum cotinine level (p:0.033) and eosinophil count (p:0.032) were found significantly higher in children exposed to smoking in their homes compared with non-exposures. There was a strong association between serum cotinine level and the amount of smoking around children (p: 0.013, spearman?s rho: 0.318), while no association was found for total IgE level (p: 0.450, spearman?s rho: 0.099) and eosinophil count (p: 0.130, spearman?s rho: 0.198). In the current study, a proportional correlation was found between serum cotinine level and total IgE (p: 0.046, spearman?s rho:0.190). Similar correlation was also found between total IgE and eosinophil count (p:0.020, spearman?s rho:0.221). The mean cotinine level, with a 87% sensitivity and 80.8% specificity, was found above 0.9 ng/mLIn conclusion, passive smoking exposure rate of children under the age of five admitted to our teaching hospital was found to be significantly higher both in case and control group. There was no significant effect of passive smoking on lower tract respiratory infections. Parents? smoking, the amount of smoking and smoking at home or around children were found to be effects on the cotinine level of children. Thus, all individuals, especially parents, should be educated and informed about the adverse effects of passive smoking on fetus, babies and children.Key Words: children, passive smoking, lower tract respiratory infection, cotinine, total IgE, eosinophil
Investigation of passive smoking effects on children under the age of five who were admitted to a teaching hospital with the diagnosis of lower respiratory infection.
Keywords: Halk Sağlığı