Elbistan Havzası'nın İklim Özellikleri - Esen, Fatma; Tonbul, Saadettin (My University, 2015)
Doğu Anadolu Bölgesi'nin güneybatı ucunda yer alan Elbistan Havzası, bir taraftan içinde bulunduğu bölgenin iklim özelliklerini yansıtırken, diğer taraftan Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerine komşu olmasından dolayı kendisine özgü bir iklim karakteri kazanmıştır. Her üç bölgenin de sahip olduğu iklim özelliklerini bünyesinde bulunduran bu iklim tipi geçiş tipi olarak tanımlanmaktadır. Havzanın iklim özellikleri Elbistan, Afşin, Kahramanmaraş, Malatya ve Kayseri meteoroloji istasyonu verilerine göre değerlendirilmiştir. Ayrıca Erinç, De Martonne, Thornthwaite yöntemleri kullanılarak, havzanın yağış etkinliği ve iklim tipi belirlenmeye çalışılmıştır. Yıllık ortalama sıcaklık Elbistan'da 10.3 °C, Afşin'de 10.9 °C'dur. Yıllık ortalama toplam yağış miktarları ise Elbistan'da 384.8 mm, Afşin'de 413.3 mm'dir Aynı zamanda ortalama aylık sıcaklıkların Ocaktan Temmuz ve Ağustos'a kadar düzenli bir şekilde arttığı, bu aylardan sonra yine düzenli olarak Ocak ayına kadar azaldığı dikkat çekmektedir. Yağışın yıl içindeki dağılışında ise yağış miktarları kış ve ilkbahar aylarında en yüksek, yaz aylarında en düşük değerlere ulaşmaktadır. Buna göre Elbistan Havzası'nda yazları sıcak ve kurak, kış ve ilkbahar aylarında yağışlı Akdeniz iklimi ile karasal iklim tipi arasında yer alan \"geçiş tipi iklim\" görülmektedir.
Keywords: Coğrafya; Çevre Bilimleri