Japon Bıldırcınlarında (Coturnix Coturnix Japonica) Duodenum ve Pancreas'ın Morfolojik Yapısının İncelenmesi - Baygeldı, Saıme Betül; Ozkan, Zaıt Ender; Timurkaan, Sema; Yılmaz, Sadık; Karan, Meryem (My University, 2017)
Çalışma Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) duodenum ve pancreasınmakroanatomik ve ışık mikroskobu ile yapısını incelemek amacıyla yapıldı. Bu amaçla 5 erkek 5dişi olmak üzere toplam 10 bıldırcın kullanıldı.Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) duodenum, ventriculus\"un sağ yüzündecraniodorsal\"den çıkıp U harfi şeklinde kıvrım yapmaktaydı. Duodenum\"un sol ventral kolu olanpars descendens duodeni, ventriculus\"un gerisinde sola kıvrım yaparak duodenumun sağ dorsalkolu olan pars ascendens duodeni\"ye geçtiği görüldü.Pancreas, duodenumun kıvrımları arasında lokalize gri-beyaz renkli bir organdı. Organın lobuspancreatis dorsalis, lobus pancreatis ventralis, lobus pancreatis tertius ve lobus pancreatissplenalis olmak üzere dört loba ayrıldığı belirlendi. Pancreas salgılarını duodenum\"a ileten ductuspancreaticus isimli akıtıcı kanalların 3 adet olduğu tespit edildi Histolojik muayenelerde duodenum,,daki villi intestinales\"in boyları 1.5-2 mm idi. Geriye doğru gidildikçe villusların boyu kısalıp kalınlaşmıştı. Pancreas\"ın, pars exocrina\"sı memelilerdekine benzerdi.
Keywords: Biyoloji; Veterinerlik; Anatomi ve Morfoloji