Kurutma Havası Hızının Kızılcığın Kurutma Karakteristikleri Üzerine Etkisinin Deneysel Olarak İncelenmesi - Özgen, Filiz (My University, 2013)
Bu çalışmada kurutma havası hızının etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Kızılcığın kuruma karakteristiklerikonvektif bir kurutucuda, 45 °C kuruma havası sıcaklığı ve 0.5, 1 ve 1.5 m/s kurutma havası hızındaçalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar kurutma zamanının fonksiyonu olarak sunulmuştur. Deneysel sonuçlardan,kurutma hava hızının toplam kuruma zamanı üzerinde önemli rol oynadığı görülmüştür. En düşük kurumazamanı (53 saat) 1.5 m/sde elde edilmiştir. En yüksek kuruma zamanı (60 saat) ise 0.5 m/s için bulunmuştur.Taze olarak toplanmış ürünler, farklı hızlarda konvektif kurutucuda başarılı bir şekilde kurutulmuştur. Konvektifkurutucuda farklı hızlarda çalışmanın, parlaklık ve renk kalitesinin korunması açısından avantajlı olduğubelirlenmiştir.
Keywords: Gıda Bilimi ve Teknolojisi