RATLARDA SUBPRESSÖR DOZLARDA N-G-NİTRO-L-ARGİNİN (L-NNA)UYGULAMASI VE TUZ YÜKLEMESİYLE GELİŞTİRİLEN HİPERTANSİYONDA, OKSİDATİF STRES VE VASKÜLER ALFA ADRENERJİK RESEPTÖRLERİN KATILIMININ ARAŞTIRILMASI - İLHAN, SELÇUK (Fırat Üniveristesi, 2009)
Yüksek tuz diyetiyle beraber subpressör dozlarda N -nitro-L-arginine (L-NNA) uygulaması ratlarda hipertansiyona neden olmaktadır. Sempatik sinir sistemi, vasküler alfa-adrenerjik reseptör duyarlılığı ve oksidatif stresin bu modeldeki rolü açık değildir. Bu modelde tuza bağımlılığın, Nitrik Oksit Sentaz (NOS) inhibisyonunun büyüklüğü, vasküler alfa-adrenerjik reseptör duyarlılığı veya artmış oksidatif stresle ilişkisi olup olmadığını belirlemek için, erişkin Spraque-Dawley ratlara standart (% 0.8) veya yüksek tuz (% 8) içeren diyet ve günlük 5 veya 25 mg/kg oral L-NNA tedavisi uygulandı. Kan basıncı tail-cuff yöntemi, plazma NOx düzeyleri spektrofotometre, idrar ve serum elektrolitleri, idrar kreatinin ve protein otoanalizör ile, idrar 8-izoprostan ve prostasiklin (PGI2) Eliza ve idrar vanililmandelikasit (VMA), homovanilikasit (HVA) ve 5-hidroksiindolasetikasit (5-HİAA) yüksek performanslı sıvı kromotografi (HPLC) metodu kullanılarak ölçüldü. Alfa-adrenerjik reseptör yanıtları izole torasik aorta halkalarında ?in vitro? şartlarda değerlendirildi. Düşük doz L-NNA tedavisi, beraberinde tuz yüklemesi yapıldığında kan basıncı artışına neden oldu. Yüksek doz L-NNA alan ratlarda hipertansiyon tuzun artırılmasıyla şiddetlendi. Çalışmanın 14. gününde düşük dozda L-NNA ile birlikte yüksek tuz diyeti alan grupta idrar VMA düzeyleri, diğer gruplara göre anlamlı yüksek bulundu. Aynı zamanda bu grupta alfa-1 adrenerjik reseptör duyarlılığı anlamlı olarak düştü. L-NNA veya tuz diyeti idrar 8-izoprostan seviyelerinde değişiklik yapmazlarken birlikte uygulandıklarında önemli değişikliklere neden oldular. Bu bulgular gösterir ki; subpressör dozda L-NNA ile beraber yüksek tuz diyeti verilmesiyle hipertansiyon gelişiminde sempatik sinir sistemi aktivasyonu yanında kısmen de olsa oksidatif stres katılımcı olabilir.

Co-administration of subpressor doses of N -nitro-L-arginine (L-NNA) and high salt diet (8 %) leads to hypertension. The roles of sympathetic nervous system, vascular alpha-adrenergic receptor responsiveness and oxidative stress in this model of hypertension is unclear. To verify whether salt dependence in this model is related to the extent of nitric oxide inhibition, vascular adrenoceptor responsiveness and increased oxidative stress, we administrated to adult male Sprague-Dawley rats a standard salt, or high salt diet and oral L-NNA treatment at either 5 or 25 mg/kg per day. Blood pressure was measured by using tail-cuff method, plasma NOx levels were measured by spectrophotometrically, urine and serum electrolytes, urine creatinin and protein by autoanalyser, urine 8-isoprostane and Prostacyclin (PGI2) by ELISA, and urine vanillylmandelic acid (VMA), homovanillic acid (HVA) and 5-Hydroxyindoleacetic acid (5-HIAA) by High Performance Liquid Chromatography (HPLC) method. Alpha-adrenergic receptor responses in isolated thorasic aorta rings were evaluated in ?in vitro? conditions. Low-dose L-NNA treatment induced a blood pressure augmentation only when associated with sodium overload. In rats receiving high-dose L-NNA, hypertension was aggravated by sodium excess. At 14th days of treatment, the urine VMA levels was significantly increased in rats receiving low-dose L-NNA with high salt diet compared with others. Also, vascular alpha-1 adrenergic receptor sensitivity in this group was significantly decreased. Administration of L-NNA or high salt diet did induce any changes in urine 8-isoprostane levels, whereas co-administration of L-NNA with high salt diet induced important changes. These findings indicate that the sympathetic nervous system activation and partly oxidative stress may participate in the development of hypertension induced by co-administration of high salt diet with subpressor dose of L-NNA in rats.
The participations of oxidative stress and vascular alpha adrenoceptor responsiveness in hypertension generated by Co-administration of high salt diet and subpressor dose of L-NNA (N-G-Nitro-L-Arginin) in rats
Keywords: Eczacılık ve Farmakoloji