Bir broiler civcivde nefroblastoma - Karadaş, Erkan; Timurkaan, Necati; Yüksel, Hayati (My University, 2001)
Bölgemizde ilk defa, spontan :,0Jarak, 25-günlük, Broiler ırkı, bir erkek civcivde nefroblastoma (embriyonal nefrbma) tespit edildi. Makroskobik olarak, tümör dokusu, sublumbar bölgede, sağ böbreğin tüm loplarını kaplayacak şekilde yerleşmiş, gri beyaz, pembemsi renkte, kapsüllü, et kıvamında, soliter bir kitie idi. Kesit yüzü lobüllü, miksomatöz yapıda ve açık kahvemsi renkte olup, hemorajik ve nekrotik odaklar ile bezenmişti. Sol böbrek loplarında ve ekstrarenal dokularda tümör metastazlarına rastlanmadı. Mikroskobik olarak, tümör dokusu, değişen derecelerde diferensiyasyonlar gösteren, daha yaygın bir biçimde mezenşimal ve daha az olarak epiteliyal komponentlerden oluşmuştu.
Keywords: Civciv; neoplazma; tavuk; mikroskopla inceleme; böbrekler; nefroblastom; etiyoloji