İNGİLTERE’NİN MISIR’I İŞGALİ VE “TAÇSIZ HÜKÜMDAR” LORD CROMER’İN MISIR İDARESİ (EYLÜL 1883-MART 1907) - Ozçelık, Fatıh; Öztürk, Mustafa (My University, 2021)
Osmanlı Devleti’nin Mısır hâkimiyeti 1517’de başladı ve yaklaşık dört asır boyunca devam etti.Avrupalı güçlerin Osmanlı Devleti’ne yönelik artan müdahale ve topraklarını ele geçirme politikası 19.yüzyılın karakteristik özelliği olarak ön plana çıktı. Bu bağlamda İngilizler için stratejik bir konuma yerleşenMısır da bu politikanın bir sonucu olarak 1882’de İngiliz işgaline uğradı. İşgal ile birlikte Mısır hukukenOsmanlı Devleti’nin bir parçası olarak kalsa da fiilen İngiliz idaresi altına girdi. Lord Granville’nin 4 Ocak1884 tarihli telgrafı ile başlayan ve Aralık 1914’te ilan edilen İngiliz himayesine kadar Mısır’daki İngilizdolaylı yönetimi İngiltere’nin Başkonsolosu Evelyn Baring veya bilinen adıyla Lord Cromer’in 24 yıllık görevisüresince sağlam temellere kavuşacak ve güçlü bir şekilde temsil edilecekti. Çalışmamızda İngiltere’nin Mısır’ıişgalindeki en büyük etken ile birlikte Lord Cromer’in Mısır idaresinde söz sahibi olmasına giden süreç veidaresi değerlendirilecektir.
Keywords: Tarih; Siyasi Bilimler