MANDİBULAR KANALA KOMŞU GENİŞ BİR ODONTOJENİK KERATOKİSTİN, GÜNCEL TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİYLE KLİNİK YÖNETİMİ - Şen, Yakup; Pak, Pınar; Baybars, Sümeyye Coşgun (Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 2026)
Bu çalışmada, mandibular kanal ile yakın ilişkili geniş bir odontojenik keratokistin (OKC) tanı ve tedavi süreci konservatif iki aşamalı yaklaşım kapsamında sunulmaktadır. On yedi yaşındaki erkek hastada sol mandibular üçüncü molar bölgesinde saptanan, ramusa uzanan yaklaşık 2×4 cm boyutlarında uniloküler radyolüsens lezyon, radyolojik olarak OKC ön tanısı ile değerlendirilmiş ve tedavi planı ilk aşamada marsupyalizasyon, ardından enükleasyon şeklinde oluşturulmuştur. Histopatolojik inceleme plak tip OKC tanısını doğrulamış, on iki aylık takipte lezyon hacminde belirgin küçülme gözlenmiş, ikinci aşamada enükleasyon ve ilgili dişin çekimi gerçekleştirilmiştir. İki yıllık radyografik takipte nüks izlenmemiştir. Bu olgu, mandibular kanal komşuluğu bulunan geniş OKC’lerde konservatif iki aşamalı tedavi yaklaşımının, nüks riskini azaltırken sinir hasarı olasılığını da en aza indiren etkili bir seçenek olduğunu göstermektedir.
CLINICAL MANAGEMENT OF A LARGE ODONTOGENIC KERATOCYST ADJACENT TO THE MANDIBULAR CANAL USING CURRENT DIAGNOSTIC AND TREATMENT APPROACHES
Keywords: Odontojenik keratokist; mandibular kanal; marsupyalizasyon; enükleasyon; konservatif tedavi