2007 Yılında Kurulan Bazı Üniversitelerin Örgüt Sağlığı ile Öğretim Elamanlarının Örgütsel Bağlılıkları Arasındaki İlişki - Gökyer, Necmi; Bakcak, Serkan (Fırat University, 2018)
Araştırmanın amacı, 2007 yılında kurulan Bingöl, Artvin ve Batman Üniversitelerinde görev yapan öğretim elemanlarının görüşlerine göre, bu üniversitelerin örgüt sağlığı ile öğretim elemanlarının örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiyi saptamaktır. Araştırmada iki ya da daha çok değişken arasında birlikte değişim varlığını belirlemeyi amaçlayan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni üç üniversitede görev yapan toplam 1450 öğretim elemanı oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem alma yoluna gidilmeyerek, veri toplama aracı bütün öğretim elemanlarına dağıtılmaya çalışılmış, ancak ölçekleri doldurmakta gönülsüz, izinli, akademik görevli olanlar ve kendilerine ulaşılamayanlar nedeniyle 537 kişiye ulaşılmıştır. Katılımcıların algılarına göre örgüt sağlığı ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü yüksek düzeyde bir ilişki vardır. Üniversitelerin örgüt sağlığı orta düzeydedir. Üniversitelerde örgütsel bağlılık orta düzeydedir. Katılımcıların genel örgütsel bağlılık algılarında cinsiyet, birim, daha önce başka bir üniversitede çalışma ve kıdem değişkenlerine göre fark yoktur.