HİPOKSİK İSKEMİK ENSEFALOPATİLİ YENİDOĞANLARDA MİRNA EKSPRESYONU VE BİYOMARKER İLE İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - AĞ, ZEHRA NUR (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmada HİE'nin varlığını , şiddetini, başlama zamanını, prognozunu gösterebilen ve klinik kullanımda olan bir biyokimyasal test günümüz için bulunmamasından ve mevcut literatürde miRNA'ların beyin gelişimi ve HİE patogenezinde merkezi bir rol oynadığını gösteren araştırmalardan dolayı HİE'li yeni doğanlarda miRNA ekspresyon profilini ve bu miRNA'ların biyomarker olarak kullanılma potansiyelini değerlendirmeyi amaçladık. HIE için nöronal hasarın erken belirteçleri olarak kullanılması amacıyla biyomarkerlar üzerinde yapılan çalışmaları sistematik bir şekilde incelemişlerdir. Bu tezde, miR-210, miR-374'a-5p ve miR-21 gibi miRNA'ların HIE'li yenidoğanlarda potansiyel biyomarkerler olarak değerlendirilmesi hedeflenmiştir Çalışmaya 23 Hipoksik iskemik ensefatolopati tanılı 23 hasta ve 23 sağlıklı kontrol grubu olmak üzere 46 yenidoğan dahil edildi. Neonatal ensefalopatiyi araştırdığımız yenidoğanlardan mir210,mir 374-a,mir 21,TNF-alfa,İL-10,İL-6,İL-1-alfa,HİF-1-alfa düzeyleri yenidoğanların kan örneklerinde tanı aldıkları 0. , 24. ve 48-72.saatte çalışılmıştır. Örnekler ve hastanın kliniği ile birlikte değerlendirildiğinde, çalışmaya dahil edilen hastalar kontrol, evre 1, evre 2 ve evre 3 olmak üzere sınıflandırılmıştır. Aynı zamanda hastaların demografik özellikleri de ele alınmıştır. Çalışmamız, hipoksik iskemik ensefalopati (HIE) hastalarının iskemi süresine göre farklı biyomarker değerleri incelenmiştir. Buna göre, İL-10 (0. saat, 24. saat ve 24-48. saat), TNF-alfa (0. saat, 24. saat ve 48-72. saat), HIF-1'a (0. saat, 24. saat ve 48-72. saat), İL-6 (0. saat, 24. saat ve 48-72. saat) ve İL-1'a (0. saat, 24. saat ve 48-72. saat) biyomarker değerleri artış göstermiştir Çalışmamızda, hasta grubunun miRNA ekspresyonu ve biyomarkerları kontrol grubuyla karşılaştırılmıştır. İncelenen miRNA ve biyomarkerlar arasında, mir210, mir374-a-5p, mir21-5p, İL-10, HIF-1-a, İL-6 ve İL-1-a seviyelerinin hasta grubunda anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, TNF-alfa seviyeleri hasta gruplarında kontrol grubuna göre artış göstermiş ancak iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmemiştir(p=0.46). Çalışmamızda, hipoksik iskemik ensefalopati (HIE) hastalarında belirli miRNA ekspresyon değerleri ve inflamatuar biyomarkerların hastalık evreleri ile olan ilişkisini değerlendirmiştir. Hem miRNA ekspresyonları (mir210, mir374-a-5p, mir21-5p) hem de belirli inflamatuar biyomarkerlar (İL-10, TNF-alfa, HIF-1'a, İL-6, İL-1'a) açısından hastalık evreleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Özellikle mir210 (p<0.04)ve mir374-a-(p<0.001)'nın ekspresyon düzeyleri, kontrol grubuna kıyasla evre 1, 2 ve 3 gruplarında anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Ancak, mir21-5p'nin ekspresyon düzeyi kontrol grubuna göre artmış olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermemiştir(p=0.06). Çalışmamızda, hipoksik iskemik ensefalopati (HIE) hastalarının iskemi süresine göre miRNA ekspresyonu değerleri karşılaştırılmıştır. Elde ettiğimiz sonuçlara göre, mir210 (0. saat, 24. saat ve 48-72. saat), mir374-a-5p (0. saat, 24. saat ve 48-72. saat) ve mir21-5p (0. saat, 24. saat ve 24-72. saat) miRNA ekspresyonu artmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada serum miRNA 'ların hipoksiye duyarlı şekilde ekspresyonunun arttığı görülmüştür. Bu serum miRNA 'lar gelecek dönemlerde potansiyel biyomarker olarak değerlendirilmiştir.

In this study, due to the absence of a biochemical test in clinical use that can show the presence, severity, time of onset, and prognosis of HIE, and due to studies in the current literature showing that miRNAs play a central role in brain development and pathogenesis of HIE, the miRNA expression profile in newborns with HIE has been investigated. and we aimed to evaluate the potential of using these miRNAs as biomarkers. They systematically reviewed studies on biomarkers for use as early markers of neuronal damage for HIE. In this thesis, it is aimed to evaluate miRNAs such as miR-210, miR-374'a-5p and miR-21 as potential biomarkers in neonates with HIE. A total of 46 newborns, 23 of whom were diagnosed with hypoxic ischemic encephalopathy, and 23 of whom were healthy controls, were included in the study. Among the newborns whose neonatal encephalopathy we investigated, mir210, mir 374-a, mir 21, TNF-alpha, IL-10, IL-6, IL-1-alpha, HIF-1-alpha levels were diagnosed in the blood samples of newborns 0, 24, and 48. -Worked in the 72nd hour. When evaluated together with the samples and the patient's clinic, the patients included in the study were classified as control, stage 1, stage 2 and stage 3. At the same time, the demographic characteristics of the patients were also discussed. In our study, different biomarker values of hypoxic ischemic encephalopathy (HIE) patients were investigated according to ischemia duration. Accordingly, IL-10 (0. hour, 24. hour and 24-48. hour), TNF-alpha (0. hour, 24. hour and 48-72. hour), HIF-1 (0. hour). , 24th hour and 48-72nd hour), IL-6 (0th hour, 24th hour and 48-72nd hour) and IL-1 (0th hour, 24th hour and 48-72th hour) ) biomarker values have increased In our study, miRNA expression and biomarkers of the patient group were compared with the control group. Among the miRNA and biomarkers examined, mir210, mir374-a-5p, mir21-5p, IL-10, HIF-1-a, IL-6 and IL-1-a levels were found to be significantly higher in the patient group. However, TNF-alpha levels increased in the patient groups compared to the control group, but there was no statistically significant difference between the two groups (p=0.46). In our study, we evaluated the relationship of certain miRNA expression values and inflammatory biomarkers with disease stages in patients with hypoxic ischemic encephalopathy (HIE). Between disease stages in terms of both miRNA expressions (mir210, mir374-a-5p, mir21-5p) and certain inflammatory biomarkers (IL-10, TNF-alpha, HIF-1a, IL-6, IL-1a) significant differences were found. In particular, the expression levels of mir210 (p<0.04) and mir374-a-(p<0.001) were found to be significantly higher in stage 1, 2 and 3 groups compared to the control group. However, although the expression level of mir21-5p was increased compared to the control group, it did not show a statistically significant difference (p=0.06). In our study, miRNA expression values of hypoxic ischemic encephalopathy (HIE) patients were compared according to ischemia duration. According to our results, mir210 (0. hour, 24. hour and 48-72. hour), mir374-a-5p (0. hour, 24. hour and 48-72. hour) and mir21-5p (0. hour) , 24th hour and 24-72nd hour) miRNA expression increased. As a result, in this study, it was observed that the expression of serum miRNAs was increased in a hypoxia-sensitive manner. These serum miRNAs were evaluated as potential biomarkers in the future.
Evaluation of mirna expression and its relationship with biomarkers in newborn with hypoxic iscemicensephalopathy
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları