TÜRK HALKBİLİMİ AÇISINDAN ÜLKÜ MECMUASI - ÖZDOĞAN, NURETTİN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Ülkü Mecmuası, Atatürk'ün direktifleriyle kurulmuş bir mecmuadır. Ankara Halkevi'nin kurulmasından sonra yayım hayatına başlamıştır. Halkevleri toplumun her kesimine açık evlerdir. Buralarda toplumu eğitmek için çeşitli kurslar düzenlenmiştir. Ülkü Mecmuası, Ankara Halkevi'nin aylık çalışmalarını raporlar halinde yayımlamıştır. Ayrıca memleketin her tarafında halkevlerinin açılması için tavsiye ve telkinlerde bulunmuştur. Yeni açılan halkevlerine rehber olmuş, ayrıca bu halkevlerinin çıkarmış olduğu dergilerin yazılarını değerlendirmiştir. Bu dergiler aracılığı ile memleketin her tarafında köy anketleri yapılmıştır. Bu anketlerin kıymete haiz olanlarını Ülkü Mecmuası'nda neşretmiştir. Türk fokloru açısından önemli bir kaynak niteliği taşıyan Ülkü Mecmuası sayılarında foklor araştırma yöntem ve tekniklerini yayımlayarak okuyucuları eğitmeye çalışmıştır. Mecmuaya yazı yazanların her şeyden önce vatanı için bir şeyler yapan ve bundan da karşılık beklemeyen insanlardan oluştuğu görüşü savunmuştur.Ülkü Mecmuası Türk toplumunun hızlı bir şekilde ilerlemesi yolunda ilk adımları atmıştır. Milli bir kültür birliği sağlanması yolunda çalışmalar yapılmış, her açıdan bir kültür seferberliği başlatmıştır.Halk Edebiyatı açısından eşsiz bir kaynak niteliği taşımaktadır. Belki günümüze kadar adını bilmediğimiz birçok halkevine ait dergilerin isimleri ve de bu dergilerde yayımlanan yazıların künyesini de bulabiliriz. Türk fokloru açısından çok önemli bilgileri içinde taşımaktadır. Halkevleri Haberleri adı altında memleketin birçok yerinden Ankara Halkevleri'ne gelen dergilerden neşredilen yazıların önemli olanları Ülkü Mecmuası'nda yayımlanmıştır. Ülkü Mecmuası'nın çıkan sayıları diğer halkevlerine sürekli gönderilmiştir. Fakat diğer halkevi dergileri sürekli çıkarılmadıkları gibi sayılarını da sürekli olarak Ankara Halkevi'ne göndermemişlerdir. Ülkü Mecmuası'nda yayımlanan yazıların büyük çoğunluğunu diğer halkevlerinden gönderilen yazılar teşkil etmektedir. Bu yazılar genellikle köy anketleri ve derlemelerinden oluşmaktadır.Ülkü Mecmuası Türk foklor araştırmaları için bir başlangıç noktası olmuş ve bu yolda çalışma yapılanlara örnek olmuştur.Anahtar Kelimeler: Atatürk, Ülkü Mecmuası, Ankara Halkevi, Foklor, Halkevi Haberleri.

Ülkü Mecmuası was founded by comand of Atatiirk. It started to be published after Ankara People's House was founded. People's Houses are open for every segment of the society. Various courses were held in these houses to eduacate the society. Ülkü publis hed the monthly studies of Ankara People's House in the form of reports, Besides, Atatürk suggested to found people's houses throughout the country. He also guided newly-opened people's houses and evaluated the magazines published by them. Through these magazines, rural surveys were conducted throughut the country, Ülkü Mecmuası published the valuable surveys. As an important source of Turkish Folklore, Ülkü Mecmuası tried to educate readers by publishing folklore research methods and techniques. It was asserted that the writers of the magazine should be the people who did something for their homeland without expecting any payoff.Ülkü Mecmuası took the first steps towards the fast improvement of Turkish society. It helped to study on the formation of cultural union and started a cultural mobilization.It has the chracteristies of a unique source of Turkish Folklore. We can find the names of the magazines that belong to many people's houses about whose names we probably have not heard. We can alse find the tags of the ancles published in these magazines. The magazine involves very important information about Turkish Folklore. The important ones of the articles which had arrived from various parts of the country to Ankara People's House were published in the magazine. The volumes of Ülkü Mecmuası were constantly sent to other People's Houses. However, magazines of other people's houses did not work constatly, nor were they regularly sent to other people's houses. Many of the articles published in the Ülkü Mecmuası are composed of articles sent to other people's houses.Ülkü Mecmuası was a starting point for Turkish Folklore Studies and set an example for researchers of the field.Key Words: Atatürk,Ülkü Mecmuası, Ankara People's House, Folklore, News from People?s Houses.
Ülkü mecmuasi in termsof Turkish folklore
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı