ELAZIĞ'DA SURİYELİ MÜLTECİLER: ELAZIĞ HALKININ SURİYELİ MÜLTECİLERE BAKIŞ AÇISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - DİLAVER, FURKAN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Göç, insanlığın var olduğu tarihsel süreç boyunca bir yer değiştirme hareketi olarak görülmekte ve çeşitli faktörlere bağlı olarak insanların yaşadığı mekândan bireysel veya kitlesel olarak ayrılmalarını ifade etmektedir. Göç olgusu tarihin her döneminde ve her toplumda gerçekleşmiş ve gerçekleşmeye de devam etmektedir. Genel olarak insanların yaşam kaygısı çerçevesinde gerçekleşen göç hareketleri bir bağlamda insanlık tarihinin kendisini oluşturmaktadır. Çünkü göç hareketleri nedenleri ve sonuçları ile tarihsel süreç içerisinde önemli dönemlere atıf yapmakta, bazen insanların tarihinde, bazen de sadece göç eden milletlerin tarihinde önemli bir dönüm noktası olmaktadır. Toplumlar, savaş, afet, ekonomi, sosyo-kültürel yaşam vb. zorunlu olan veya olmayan nedenlerden dolayı yaşadığı mekânlardan bir başka mekâna göç etmişlerdir. Göç, sadece göç eden bireyleri ve toplulukları değil aynı zamanda göç edilen yerdeki toplulukları da etkilemiştir. Göç hareketlerinin hem göç edenler hem göç edilen yerlerdeki topluluklar üzerinde farklı etkileri bulunması, özellikle günümüzde farklı boyutlarıyla üzerinde tartışmalar yapılmasına neden olmuştur. Tarihte bilinen en eski kitlesel göç hareketi olarak nitelendirilen Kavimler Göçü'nden bu yana toplumlar çeşitli nedenlerden dolayı göç etmektedirler. Bu anlamda içinde bulunduğumuz tarihsel dönemde Suriye'de yaşanan iç savaşın ardından önemli bir kitlesel göç hareketi yaşanmıştır. 2011 yılında başlayan iç savaşında ardından 10 milyonun üzerine Suriyeli Türkiye başta olmak üzere çeşitli ülkelere göç etmek durumunda kalmışlardır. Türkiye'ye göç eden Suriyelilerin yaşadığı illerden biri de Elazığ'dır. Bu çalışmada Elazığ'da yaşayan Suriyeli mültecilere Elazığ halkının bakış açıları, mültecilerle ilgili algıları ve gündelik yaşamdaki pratikleri analiz edilmektedir. Bu çalışmada veriler, alan araştırması yöntemine bağlı kalınarak, yüz yüze anket tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Alan araştırması, Elazığ il merkezinde Suriyeli mültecilerin yoğunlukla yaşadığı Sanayi Mahallesi, Hicret Mahallesi ve Aksaray Mahallesi'nde, 5 Kasım ile 30 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Anket uygulamasında 400 kişilik bir örneklem grubuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, Elazığlılar Suriyeli mültecilerin Türkiye'ye göç etmelerine, güvenlik, ekonomi ve işsizlik gibi sorunlara yol açacağını düşündüklerinden olumsuz bir bakış açısına sahiptirler. Elazığlılar, Suriyelilerle birlikte yaşamaktan rahatsızlık duyduklarından Elazığ'dan gönderilmesi gerektiğini düşünmektedirler. Elazığlıların Suriyelilerden rahatsızlık duyduğu konuların başında ekonomiye olan olumsuz etkilerinin yanında Elazığ'ın güvenliği için zararlı insanlar olduklarına ilişkin kanaatleri gelmektedir. Suriyeli mülteciler farklı bir kültüre sahip olmalarının yanında Türk insanı ile aynı dine mensup olmaları dolayısıyla benzerlikler de taşımaktadırlar. Elazığlılar, "Suriyeli mülteciler ile gelenek ve kültürlerimiz benzerdir" yargısına katılım düzeyleri yüksek olduğu halde "Suriyeli mülteciler ile yaşam tarzlarımız benzerdir" yargısına katılım düzeyleri düşüktür. Araştırma sonuçlarına göre, Elazığlılar Suriyeli mültecilere yönelik olumsuz bir bakış açısına sahip olmalarının yanında Elazığ'da yaşamalarında da rahatsızlık duymaktadırlar. Anahtar Kelimeler: Göç, Mülteci, Kültürlerarası İletişim, Suriye, Elazığ

Migration is seen as a displacement movement throughout the process of humanity and is used depending on various factors. The phenomenon of immigration has taken place in history and in every society and continues to occur. Generally, migration movements of people on life anxiety. Because movement movements refer to important periods in the process related to their causes and results, sometimes it is an important turning point only in the history of migrating nations. Societies, war, disaster, economy, socio-life and so on. Another one of the aging places due to compulsory or non-compulsory reasons. Migration does not affect not only individuals and communities that migrate, but also communities in the place where they migrate. It causes discussions on different dimensions, especially with different dimensions today. Societies have been migrating for various reasons since the Migration of the Tribes, which is described as the oldest mass migration movement known in history. In this sense, an important mass migration movement has occurred after the civil war in Syria in the historical period we are in. After the civil war that started in 2011, they were forced to migrate to other countries, especially Turkey over 10 million Syrians. One of the provinces inhabited by Syrians who immigrated to Turkey in Elazig. In this study, the perspectives of the people of Elazig, their perceptions about refugees and their practices in daily life are analyzed for Syrian refugees who have to live in Elazig. In this study, the data were obtained by using the face-to-face survey technique, adhering to the field research method. Field research, Sanayi Mah., Hicret Mah., Where Syrian refugees live in the center of Elazig province. and Aksaray Mah. between 5 November and 30 November 2019. In the survey application, a sample group of 400 people was reached. According to the findings obtained from the study, Elazığ to migrate to Turkey Syrian refugees, security, the economy and unemployment have social problems because they thought it would lead to a negative outlook. Elazig people think that they should be sent from Elazig because they are uncomfortable living with Syrians. In addition to their negative effects on the economy, the opinion that Elazig people are harmful for the security of the people is one of the issues that the people of Elazig are uncomfortable with Syrians. In addition to having a different culture, Syrian refugees have similarities with Turkish people because they belong to the same religion. Although the level of participation in the judiciary of Elazig, "Our traditions and cultures are similar with Syrian refugees," there is a low level of participation in the judiciary, "Our lifestyles with Syrian refugees are similar". According to the results of the research, Elazig people have an unfavorable view towards Syrian refugees, as well as they experience discomfort in living in Elazig. Keywords: Migration, Refugee, Intercultural Communication, Integration, Syria, Elazig
Syrian refugees in Elazig: A study on the perspective of Elazig people towards Syrian refugees
Keywords: İletişim Bilimleri