DENEYSEL İSKEMİ REPERFÜZYON OLUŞTURULAN RAT BÖBREĞİNDE SUGAMMADEKSİN TRPM2, TRPM4 KANALLARI ÜZERİNDEN ETKİSİNİN İNCELENMESİ - TÜRKOĞLU, İSMAİL CEM (Fırat Üniveristesi, 2024)
İskemi-reperfüzyon (İ/R) hasarı, akut böbrek hasarının önemli nedenleri arasında kabul edilmektedir. İ/R hasarının temel patofizyolojisi, kan akımındaki bozulmaya bağlı olarak oluşan iskemik dokuların reperfüzyonu sonrasında ortaya çıkan oksidatif süreçtir. Bu süreç, hücre fonksiyonlarında bozukluk, hücre ölümü, doku hasarı ve organ fonksiyonlarında bozulmaya yol açan önemli bir mekanizmadır. Bu durumun sık görülmesi ve yüksek mortalite oranına sahip olması, klinik açıdan önemlidir. Çalışmamızda, böbrek İ/R hasarı modeli oluşturulan ratlarda Sugammadeks'in kullanımıyla oksidatif stres tarafından aktive edilen TRPM2 ve TRPM4 kanallarının ekspresyonu ile oksidan ve antioksidan sistemler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ayrıca TUNEL yöntemi kullanılarak hesaplanan apoptotik indeks üzerindeki etkileri de değerlendirilmiştir. Çalışmada, 35 adet 8-10 haftalık Wistar Albino cinsi erkek ratlar kullanıldı. Denekler her grupta 7 hayvan olacak biçimde 5 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna (Grup I) deney süresince bir uygulama yapılmadı. Sham grubunda (Grup 2) genel anestezi eşliğinde batın açıldı, sağ böbrek alınarak sol böbrek pedikülü açığa çıkarıldı; ancak renal klemp uygulanmadı. Sugammadeks alan grup Grup 2'deki ile aynı cerrahi prosedürle sugammadeks (96 mg/kg) genel anestezi başlangıç zamanında iv olarak uygulandı. İ/R grubunda (Grup IV) ise sağ böbrek alındı, sol böbrek pedikülü açığa çıkarılıp renal klemp uygulanarak 45 dakika süreyle iskemi, ardından 60 dakika süreyle reperfüzyona tabi tutuldu. İ/R+Sugammadeks grubuna (Grup V) reperfüzyon başlangıcında sugammadeks verildi. Deney sonunda ratlar anestezi altında iken serum numuneleri ve böbrek dokuları alınarak dekapite edildi. Ratlardan alınan serum dokusundan TAS ve TOS değerleri çalışıldı. Alınan böbrek dokusundan immünohistokimyasal yöntemle TRPM2, TRPM4 immünreaktivitesi ve TUNEL yöntem çalışıldı. İ/R grubunda Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında TRPM2, TRPM4 immünreaktivitesinde, serum TOS düzeyinde ve TUNEL pozitifliğinde istatiksel olarak anlamlı artış gözlenirken, serum TAS değerinde ise azalma gözlendi. İR grubu ile karşılaştırıldığında İ/R+Sugammadeks grubunda ise TRPM2, TRPM4 immünreaktivitesinde, serum TOS düzeyinde ve TUNEL pozitifliğinde istatiksel olarak anlamlı azalma gözlenirken, serum TAS değerinde ise artış gözlendi.

Ischemia-reperfusion (I/R) injury is recognized as an important cause of acute kidney injury. The basic pathophysiology of I/R injury is the oxidative process that occurs after reperfusion of ischemic tissues due to impaired blood flow. This process is an important mechanism leading to impaired cell function, cell death, tissue damage and impaired organ function. The fact that this condition is common and has a high mortality rate is clinically important. In our study, the expression of TRPM2 and TRPM4 channels activated by oxidative stress and its effects on oxidant and antioxidant systems were examined by the use of Sugammadex in rats with renal I/R injury model. In addition, the effects on the apoptotic index calculated using the TUNEL method were also evaluated. In the study, 35 8-10 weeks old male Wistar Albino rats were used. The subjects were divided into 5 groups with 7 animals in each group. The control group (Group I) did not receive any treatment during the experiment. In the sham group (Group 2), the abdomen was opened under general anesthesia, the right kidney was removed and the left renal pedicle was exposed; however, renal clamp was not applied. In the group receiving sugammadex, sugammadex (96 mg/kg) was administered iv at the onset of general anesthesia with the same surgical procedure as in Group 2. In the I/R group (Group IV), the right kidney was removed, the left kidney pedicle was exposed, renal clamp was applied and ischemia was performed for 45 minutes followed by reperfusion for 60 minutes. I/R+Sugammadex group (Group V) received sugammadex at the beginning of reperfusion. At the end of the experiment, the rats were decapitated by taking serum samples and kidney tissues under anesthesia. TAS and TOS values were determined from serum tissue obtained from rats. Immunohistochemical TRPM2, TRPM4 immunoreactivity and TUNEL method were studied from the kidney tissue. In the I/R group, a statistically significant increase was observed in TRPM2, TRPM4 immunoreactivity, serum TOS level and TUNEL positivity, while a decrease was observed in serum TAS value compared to the control group. Compared to the IR group, a statistically significant decrease in TRPM2, TRPM4 immunoreactivity, serum TOS level and TUNEL positivity was observed in the I/R+Sugammadex group, while serum TAS increased.
Investigation of the effect of sugammadexine on trpm2, trpm4 channels in rat kidney subjected to experimental ischemia-reperfusion
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon