Şam’a Hayat Bahşeden Kaynak: Baradâ Nehri - Samıkıran, Oğuzhan (Fırat University, 2014)
Kaynaklarını Şam Şehri’nin dışında alan ve oluşumunda yeryüzü şekillerinin rolü olan Baradâ Nehri, şehre ulaşmadan Yezîd, Tûrâ, Deyrânî, Kanavât, Bânyâs ve Mizzâvî olmak üzere altı kola ayrılmaktadır. Gûta’da geniş bir tarım alanının su ihtiyacını karşılayan Baradâ ve onun kolları, şehir merkezinde hem kullanma hem de içme suyu olarak kullanılmaktadır. Tarih boyunca Şam’ın şekillenmesine ve mimarisinin seçkin ve çeşitli olmasına vesile olmasına vesile olan su kaynakları, insanların iskân sahalarını belirleyen bir etmen olmuştur

The Barada River which takes its resources by the role of landforms outside Damascus city splits into six branches Yezîd, Tûrâ, Deyrânî, Kanavât, Bânyâs ve Mizzâvî before it reaches to the city. Baradâ River and its branches which supply water for a large agricultural area in Gûta, provide potablewater for the center of the city. Throughout the history, the water resources have been instrumental in the formation of Damascus and its outstanding and various architectureal so have determined the residential areas for people
The Spring that Grants Life for Damascus: The Baradâ River