Grafik Tasarım Kaynaklı Görsel Kirliliğin Ets2 Oyunu Üzerinden İrdelenmesi - Eker, Cıhangır; Özpolat, Kainat (My University, 2025)
Bu araştırmada, kentsel mekânda yer alan grafik tasarım unsurlarının kentte yaratmış olduğu görsel kirliliğin Euro Truck Simulator 2 adlı simülasyon oyunu üzerinden irdelenmesi amaçlanmıştır. Yaşamış olduğumuz kentlerde, çeşitli sebeplerden dolayı kirlilik sorunu baş gösterebilmektedir. Bu kirliliğin çeşitli türlerinden biri olan görsel kirlilik, kent mekânının görsel kalitesini bozan her türlü yapay müdahalenin yaratmış olduğu kirlilik olarak tanımlanabilir. Bu kirliliği oluşturan etmenlerden bir tanesi, kent mekânındaki grafik tasarım ürünleridir. Grafik tasarım kaynaklı kirlilik, sağlık sorunlarından kentin imajının olumsuz etkilenmesine kadar çeşitli sonuçlar doğurabilmektedir. Bu araştırmada, dijital simülasyon oyunlarında var olan kent mekânlarındaki görsel kirlilik, Euro Truck Simulator 2 oyunu üzerinden incelenecektir. Araştırma bütüncül tek durum desenine dayalı nitel bir çalışmadır. Araştırmada incelenen örnekler, ele alınan oyunda yer alan İstanbul kentinin görsel kirlilik açısından olumsuz bir örnek olarak oyunda var olduğunu göstermiştir. Araştırmanın, görsel kirliliğin kentlerin imajına ve kent yaşamına yaptığı olumsuz etkinin dijital oyun örneği üzerinden daha anlaşılabilir olmasına katkıda bulunması beklenmektedir.
Keywords: Grafik tasarım; dijital oyun; görsel kirlilik; Euro Truck Simulator 2; tabela