ELAZIĞ MERKEZ İLÇESİNİN BEŞERİ VE İKTİSADİ COĞRAFYASI - ÇELİK, SELAHATTİN (Fırat Üniveristesi, 2001)
Elazığ Merkez İlçesi Doğu Anadolu'nun Yukarı Fırat Bölümii'ndc yer alan Elazığ İli'nin ortalarında yer almaktadır. Keban Baraj Gölü İlçe topraklarının önemli bir kısmını kaplamıştır. Gol kuzey ve doğu sınırlarını oluşturmaktadır. Çalışma. sahası yükseltileri 2000 metreyi geçen Mastar Dağı, Hazar Dağı, Hasan Dağı ve Bulutlu Dağı gibi dağlarla çevrilidir. Bu yükseltiler arasında Uluova, Kuzova, Hankendi Ovası gibi çöküntü alanları yer alır. Harput Platosu en önemli platodur. Ayrıca bazı açak platolar daha vardır. Tarihi boyunca çok çeşitli medeniyetlerin yaşandığı yörede çok eski yerleşmelerin kalıntıları görülür. Yörede bağ evi, ağıl, kom, mezraa, mahalle, çiftlik ve köy gibi çok sayıda devamlı ve geçici yerleşme yerleri görülür. Elazığ Merkez İlçesi 'nde kırsal nüfus 1927'den 1997'ye kadar ancak %20'lik bir artış göstermiştir. Şehir nüfusu ise aynı dönemde %1250'lik bir artış göstermiştir. Özellikle 1950'lerden sonra köylerden kente doğru sürekli bir göç yaşanmıştır. Elazığ yeni bir şehirdir. Harput Şehri 'nin yer değiştirme kararının alındığı 1834 yılından sonra hızla gelişmeye başlamıştır. 1997 sayımı sonuçlarına göre nüfus büyüklüğü bakımında Türkiye'de 18. sıraya yükselmiştir. Elazığ Merkez İlçesi arazisinin yarıya yakınında tarımsal faaliyetler yapılabilmektedir. Kırsal kesimlerde tarım, şehirlerde tarım dışı faaliyetler halkın esas geçim kaynaklarını teşkil eder. Çevresine nazaran sanayi gelişmiştir. Ulaşımda çok önemli bir problem görülmez. Karayolu, demiryolu, havayolu ve su üstü taşımacılığı yapılabilmektedir. Harput ve Hazar Gölü'nün turizmde çok önemli rolleri vardır. Elazığ Merkez İlçesi sınırlarında ayrıca turizm açısından önemli olan çok sayıda camii, eski ev, türbe, kilise, mağara, şifalı su, höyük vb. eserler vardır. Son yıllarda kültür ve turizm etkinliklerinde bir canlanma görülmektedir.

SUMMARY Elazığ Province Center which locales in the upper region of Fırat accupics a place in the middle of Elazığ province. Keban Lake covers most of the important areas of the province center. Keban Iaıkc is on the border of the county in the north and east. Investigation field are surrounded by the mountains sich as Mastar, Hazar, 1 kısan and Bulutlu that are over 2000 metres high. Among these some lawlands such as Uluova, Kuzova, Hankendi take place. Harput Plateau is the most important of them. In addition to this some lojer plateaus are also present. During the historical ages a lat of civilizations have been lived on this area and several ruins of accomodations are see as well. The history of the region goes up to 5000 B.C. several types of permanent of temporarily occupation signs can be seen in the area there are bağ evi, ağıl, kom, mezraa, mahalle, çiftlik and villages such as examples from temporarily and pcrmament setlement. In Elazığ province center the population in the coontry from 1927 to 1997 only increased twenty percent. During the same period the population of the city has increased %1250. Especially after 1950 a great migration from villages to city has been lived. From 1950 upto today the rural area has always last the population. From after the year of 1834 when the decision of changing the place of Harput was taken, the rapid of the result of the 1997 census, Elazığ is the eighteenth biggest of Turkey. In the rural live the agriculture, and in city the other activities arc the main living resaurces of the population. Varius agriculture activities Such as grain broad been vegatables garden and so on area progressed. The basic cattle tealing of the cansist of both big and sinall catties. Recently livestock fattening and chicken forms arc seen incrcascing in the area. Accarding to the other towns industry has been developed. Transportation problems are not seen as important problems. Tramsportation by railway, road, airline and water is popular in te the region. Harput and Hazar Lake play important roles in tourism. İn Elazığ Province Center there arc some mosques, old houses, churches, caves, curative water, tomalus that are very important for tourism. In recent years, a lot of activities have been seen on cultural and touristic live.
Human and economic geography of Elazığ province center
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Coğrafya; Geography