TÜRKİYE’DE KAYITDIŞI EKONOMİ GERÇEĞİ (ELAZIĞ İL ÖRNEĞİ) - Harmanşa, Aybike; Abut, Ayşenur (Fırat University, 2017)
Ekonomik faaliyetler devletin kontrol mekanizması dâhilinde gerçekleştirilir. Bu kontrol işlevi devletin kamu harcamalarında kullanmak üzere ekonomik faaliyetleri gerçekleştiren özel veya tüzel kişilerden alınan vergiler yoluyla sağlanır. Ancak çoğu zaman vergi mükellefi olan kişiler mali, sosyal ve siyasi nedenlerden ötürü elde ettikleri gelirden devlete pay vermek istememekte ve kayıt dışına yönelmektedirler. Ekonomik faaliyetlerin çeşitliliği kayıt dışı ekonominin de çeşitli alanlarda olmasına sebep olmaktadır. Kontrol mekanizmaları sistemli olmadığı takdirde kayıt dışı ekonomi artmakta ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilemektedir. Böylelikle kayıt dışı ekonomi büyük bir sorun haline gelmektedir. Bu çalışmada kayıt dışı ekonominin tanımı, nedenleri, ölçme yöntemleri, etkileri ve Türkiye’ deki boyutları ele alınarak incelenmiş ve azaltılması yönünde yapılması gerekenler üzerinde durulmuştur.

Economic activities are carried out within the control mechanism of goverment. This control functıon is provided by taxes collected from private or legal persons who perfom economic activities for usage of public expenditures. However most of the time the taxpayers are not willing to give part of their income to goverment because of financial, social and political reasons, and head towards the informal economy. The variety of economy activities also cause the diversity in informal economy. If control mechanisms are not systematic, then the informal economy rises and it affects the economy of country negatively. In this manner, informal economy creates a big trouble. In this study, informal economy is defined along with its causes, measuring methods, effects and its dimensıons ın Turkey examined and the actions that should be taken for recrement is discussed.
The Black Market Economy in Turkey: In Case of Elazig Province