FARKLI BRANŞLARDA AMATÖR SPORCULARIN ANTRENMAN SONRASI SOLUNUM VE DOLAŞIM SİSTEMLERİNDE OLUŞAN ADAPTASYONLARIN KARŞILAŞTIRILMASI - ÖZALTAŞ, HÜSEYİN NASİP (Fırat Üniveristesi, 2009)
Farklı Branşlarda Amatör Sporcuların Antrenman Sonrası Solunum ve Dolaşım Sistemlerinde Oluşan Adaptasyonların KarşılaştırılmasıBu çalışmanın amacı; farklı branşlarda yer alan amatör erkek sporcuların 12 haftalık antrenman dönemi boyunca solunum, dolaşım ve vücut kompozisyonu parametrelerinde meydana gelen değişikliklerin belirlenmesi ve birbirleriyle karşılaştırılmasıdır.Çalışmaya 17-24 yaş arası futbol, basketbol, voleybol, atletizm ve taekwondo branşında aktif spor yapan ve branş bazında aynı takımda olan 34 denek katılmıştır.Tüm deneklere sezon öncesi ve 12 haftalık antrenman periyodu sonunda solunum parametrelerini ölçmek için ventilasyon ve difüzyon testi, kan parametrelerini ölçmek için kan testi ve vücut kompozisyonu için BIA ölçümü uygulanmıştır. Ayrıca deneklerin boy, İKAS ve kan basınçlarına bakılmıştır.Elde edilen veriler SPSS 15.0 istatistik programında Wilcoxon testi ve Kruskall Wallis testi ile 0.05 anlamlılık seviyesinde değerlendirilmiştir.Deneklerin antrenman periyodu sonrası vücut kompozisyonu ve kan basınçları incelendiğinde futbolcularda ağırlıkta anlamlı artış, İKAS' ta anlamlı azalış; basketbolcularda TVS' de anlamlı artış; voleybolcularda VKİ ve TVS' de anlamlı artış; atletlerde TVS' de anlamlı bir artış ve taekwondocularda ise VKİ' de anlamlı artış olmuştur. Diğer parametrelerde anlamlı bir fark meydana gelmemiştir.Deneklerin antrenman periyodu sonrası solunum parametreleri incelendiğinde futbolcularda MEF25-75, MEF25-75%, RV, TLC, TLC% değerlerinde anlamlı azalış; basketbolcularda FVC, FVC%, MEF75, MEF75% değerlerinde anlamlı artış; voleybolcularda MEF25-75, MEF25-75% değerlerinde anlamlı artış; atletlerde FVC, FVC% , FEV1, MEF75, MEF75% , TLC, TLC% değerlerinde anlamlı bir artış ve RV/TLC değerinde anlamlı bir azalış gözlenmişken; taekwondocularda ise solunum parametrelerinin hiçbirinde anlamlı fark gözlenmemiştir. Diğer parametrelerde anlamlı bir fark meydana gelmemiştir.Deneklerin antrenman periyodu sonrası kan parametreleri incelendiğinde ise futbolcularda RBC, HGB, HCT, PLT değerlerinde anlamlı artış, MCH değerlerinde anlamlı bir azalış; basketbolcularda RBC'de anlamlı artış, MCV değerinde anlamlı azalış; voleybolcularda WBC, NEU%, MONO%, PLT değerlerinde anlamlı artış, LYM%, MCH, MCHC değerlerinde anlamlı bir azalış; atletlerde WBC, NEU%, MCHC değerlerinde anlamlı artış ve LYM%, BASO%, MCV değerlerinde anlamlı bir azalış görülmüşken; taekwondocularda ise kan parametrelerinin hiçbirinde anlamlı fark görülmemiştir. Diğer parametrelerde anlamlı bir fark meydana gelmemiştir.Sonuç olarak, 12 haftalık antrenman periyodu öncesi ve sonrası futbolcu, basketbolcu, voleybolcu, atlet ve taekwondocularda solunum, dolaşım ve vücut kompozisyonu parametreleri yönünden bazı anlamlı farklar olmakla beraber branşlar arasında da farklı sonuçlar meydana gelmiştir.Anahtar kelimeler: Sporcular, Solunum Fonksiyon Testleri, Kan ve Vücut Kompozisyonu

Comparing with After Training Adaptations That Occur in Respiratory and Circulation Systems After Training of the Amateur Athletes in Different BranchesThe aim of the research was to indicate the changes that occur in respirator, circulation and body composition parameters and to be compared with each other of amateur athletes who belongs to different branches.34 sportsmen who are actively act in football, basketball, volleyball, running and taekwondo branches (aged between 17-24) participated into the research.During 12 weeks training, ventilation and diffusion tests to measure their respiratory parameters, blood test to measure blood parameters and BIA measurement for body composition were applied to the participants before and after training. The subjects height, IKAS and blood pressure were analyzed, too.Obtained data were evaluated at meaningfulness with level of 0.05 via, Wilcoxon and Kruskall Wallis test in SPSS 15.0 programme.When the body composition and blood pressure were analyzed after the training period, meaningful increase in football players? weight, meaningful decrease in their IKAS, meaningful increase in basketball players? TVS, meaningful increase in volleyball players? VKI on TVS, meaningful increase in athletes? TVS and meaningful increase in taekwando players? VKI, were observed. Any other meaningful changes were not observed.When the subjects post-training breath parameters were analyzed, meaningful decrease in football players? MEF 25-75, MEF 25-75%, FRC, FRC%, RV, TLC, TLC% values; meaningful increase in basketball players? FVC, FVC%,MEF 75, MEF 75% values; meaningful increase in volleyball players? MEF 25-75, MEF 25-75% values; meaningful increase in athletes? FVC, FVC%, FEV1, MEF 75, MEF 75%, TLC, TLC% values and meaningful decrease in their RV/TLC values were observed. While in those branch players such results were observed, no meaningful difference was observed in taekwondo players? breath parameters. Meaningful difference didn?t occur in other parameters.When the subjects post-training blood parameters were analyzed, meaningful increase in football players? RBC, HGB, HCT, PLT and meaningful decrease in MCH values; meaningful increase in basketball players? RBC and meaningful decrease in basketball players? MCV values; meaningful increase in volleyball players? WBC, NEU%, MONO%, PLT and meaningful decrease in their LYM%, MCH, MCHC values; meaningful increase in athletes? WBC, NEU%, MCHC and meaningful decrease in their LYM%, BASO%, MCV values were observed. Meaningful difference wasn?t observed in taekwando players? blood parameters. No meaningful difference occurred in other parameters.As a result, during 12 weeks pre and post-training studies meaningful difference occurred in football, basketball, volleyball players, athletes and taekwando players? breath, circulation and body composition parameters. However different results were observed between various branches, too.Key words: Athlete, Respiratory Function Tests, Blood and Body Compositions.
Comparing with after training adaptations that occur in respiratory and circulation systems after training of the amateur athletes in different branches
Keywords: Spor