MESNA'NIN (2-MERCAPTOETHANE SODİUM SULFONATE) MİRİNGOSKLEROZ ÜZERİNE ETKİSİ: DENEYSEL HAYVAN ÇALIŞMASI - YAĞMAHAN, MEHMET SALİH (Fırat Üniveristesi, 2020)
Miringoskleroz timpanik membranın lamina propria tabakasında kollajen yapının hiyalin dejenerasyonu ve kalsifikasyonu sonucu oluşur. Timpanik membran hasarında, miringotomi ve ventilasyon tüpü uygulamaları sonrasında görülebilir. Miringoskleroz gelişimini önlemek amacıyla antioksidan, antienflamatuar ve antifibrotik ajanlar denenmiştir. Bizim çalışmamızda da antioksidan ve antienflamatuar etkileri olan MESNA (2-mercaptoethane sodium sulfonate) bu amaçla kullanılmıştır. Çalışmamızda MESNA'nın timpanik membranda meydana gelen miringoskleroz üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla 21 adet yetişkin guinea pig çalışmaya alındı. Deneklerin kulak zarlarına standart miringotomi yapıldı ve her grupta yedi guinea pig olacak şekilde rastgele üç gruba ayrıldı. Birinci gruba (Kontrol grubu) tedavi verilmezken ikinci gruba (Salin grubu) miringotomi sonrası topikal serum fizyolojik, üçüncü gruba (MESNA grubu) ise topikal MESNA uygulandı. Denekler on dört günlük iyileşme süresinden sonra dekapite edilerek timpanik membranları histopatolojik inceleme yapılmak üzere disseke edildi. Histopatolojik olarak timpanik membran kalınlığı, inflamasyon ve skleroz; otomikroskopik olarak ta miringoskleroz skorlaması yapıldı. Çalışmamızda MESNA grubunda diğer gruplara göre otomikroskopik miringoskleroz ve histopatolojik skleroz da azalma saptandı ancak bu fark istatiksel olarak anlamlı bulunmadı. Histopatolojik olarak lamina propriada inflamasyonun MESNA grubunda salin ve kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı bir azalma gösterdiği saptandı. Bu sonuçlarla MESNA'nın miringosklerozu önleyici etkisinin olmadığını, ancak inflamasyonu baskıladığını söyleyebiliriz. Anahtar Kelimeler: MESNA, miringoskleroz, miringotomi, antienflamatuar

Myringosclerosis occurs as a result of hyaline degeneration and calcification of the collagen structure in the lamina propria layer of the tympanic membrane. It can be seen in tympanic membrane damage after myringotomy and ventilation tube applications. Antioxidant, anti-inflammatory and antifibrotic agents have been tried to prevent the development of myringosclerosis. In our study, MESNA (2-mercaptoethane sodium sulfonate) with antioxidant and anti-inflammatory effects was used for this purpose. In our study, it was aimed to investigate the effects of MESNA on myringosclerosis in the tympanic membrane. For this purpose, 21 adult guinea pigs were included in the study. Standard myringotomy was performed on the eardrums of the subjects and randomly divided into three groups, with seven guinea pigs in each group. While the first group (Control group) was not treated, the second group (Saline group) was applied topical serum physiological after myringotomy, and the third group (MESNA group) was applied topical MESNA. The subjects were decapitated after the recovery period of fourteen days and their tympanic membranes were dissected for histopathological examination. Histopathologically, tympanic membrane thickness, inflammation and sclerosis; myringosclerosis scoring was done automatically. In our study, there was a decrease in automicroscopic myringosclerosis and histopathological sclerosis in the MESNA group compared to other groups, but this difference was not statistically significant. Histopathologically, inflammation in lamina propria showed a statistically significant decrease in the MESNA group compared to the saline and control group. With these results, we can say that MESNA does not prevent myringosclerosis but only suppress inflammation. Key Words: MESNA, myringosclerosis, myringotomy, antiinflammatory
The effect of MESNA (2-mercaptoethane sodium sulfonate) on miringosclerosis: Experimental animal study
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz