BESİN TAKVİYESİ UYGULAMASIYLA SAĞLANAN KONAK MODÜLASYONU İLE APİKAL PERİODONTİTİS ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - ÇANKAYA, GÜZİDE (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmanın amacı rutin beslenmeye ek olarak besin takviyesi ile konak modülasyonunun sağlandığı apikal periodontitise bağlı inflamasyon/rezorpsiyon arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. 79 adet Sprague-Dawley rat kontrol (n=7), apikal periodontitis (n=12), bitkisel yağ (n=12), serum fizyolojik (n=12), probiyotik (n=12), propolis (n=12) ve E vitamini (n=12) olmak üzere 7 gruba ayrıldı. Apikal periodontitis indüksiyonu için kontrol grubu dışındaki gruplarlarda alt çene 1. azı dişlerinin pulpaları ağız ortamına açık bırakıldı. Besin takviyesi gruplarında sırasıyla 0.5 ml bitkisel yağ, 1 ml serum fizyolojik, 109 CFU L.rhamnosus, 100 mg / kg propolis, 60 mg/kg E vitamini uygulandı. 30. gün sonunda kan alınıp ratlar sakrifiye edildi ve kanlar biyokimya analizi için laboratuvara gönderildi. Histopatolojik yöntem ile osteoblastik, osteoklastik, inflamasyon, fibrozis, anjiogenez ve apse oluşumu değerlendirildi. İmmünohistokimyasal boyama teknikleri kullanılarak OPG, RANKL ve TRAP düzeyleri incelendi. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS istatistik paket programı (IBM SPSS Versiyon 22.0) kullanıldı. Biyokimyasal değerlendirmelerde tüm gruplarda serum ALP ve P değerlerinde herhangi bir değişiklik oluşmadığı tespit edildi (p>0.05). Serum Ca düzeyleri apikal periodontitis oluşturulan ratlarda farklılık gösterdi (p<0.01). Histopatolojik değerlendirmede besin takviyelerinin; osteoblastik aktivite (p=0.044), osteoklastik aktivite (p=0.0456), inflamasyon (p<0.0001), fibrozis (p<0.0001) ve anjiogenez (p<0.0148) parametreleri üzerine farklı etkileri olduğu tespit edilirken, apse oluşumu üzerine etkinliğinin olmadığı belirlendi (p>0.05). İmmünohistokimyasal değerlendirmelere göre kontrol ve deney grupları arasında OPG ve TRAP değerleri açısından istatiktiksel olarak bir farklılık bulunmadı (p>0.05). Besin takviyesi uygulanan gruplarda RANKL düzeyi apikal periodontitis grubuna göre anlamlı derecede az bulundu (p<0.01). Besin takviyesi uygulamaları deneysel olarak oluşturulmuş apikal periodontitis üzerinde antiinflamatuar ve antirezorptif etki göstermiştir. Anahtar Kelimeler: Apikal periodontitis, konak modülasyonu, bitkisel yağ, probiyotik, propolis, E vitamini.

Investigation of the Relationship Between Apical Periodontitis and Host Modulation Provided by Nutritional Supplement The aim of this study was to evaluate the relationship between host modulation provided with nutritional supplementation in addition to routine nutrition and inflammation/resorption due to apical periodontitis. 79 Sprague-Dawley were divided to 7 groups as rats control (n=7), apical periodontitis (n=12), vegetable oil (n=12), physiological saline (n=12), probiotic (n=12), propolis (n=12) and vitamin E (n=12). For apical periodontitis induction, the pulps of the mandibular first molars were left open to the oral environment in experimental groups other than the control group. In nutritional supplement administration groups; 0.5 ml vegetable oil, 1 ml physiological saline, 109 CFU L.rhamnosus, 100 mg / kg propolis, 60 mg/kg vitamin E were administered, respectively. At the end of the 30th day, blood was taken and the rats were sacrificed and the blood was sent to the laboratory for biochemistry analysis. Osteoblastic, osteoclastic, inflammation, fibrosis, angiogenesis and abscess formation were evaluated by histopathological method. OPG, RANKL and TRAP levels were analyzed using immunohistochemical staining techniques. SPSS statistical package program (IBM SPSS Version 22.0) was used to evaluate the data. Biochemical evaluations revealed no change in serum ALP and P values in all groups (p>0.05). Serum Ca levels differed in rats with apical periodontitis (p<0.01). In the histopathological evaluation, it was determined that nutritional supplements had different effects on osteoblastic activity (p=0.044), osteoclastic activity (p=0.0456), inflammation (p<0.0001), fibrosis (p<0.0001) and angiogenesis (p<0.0148) parameters, but had no effect on abscess formation (p>0.05). According to the immunohistochemical evaluations, there was no statistical difference between the control and experimental groups in terms of OPG and TRAP values (p>0.05). RANKL level was found to be significantly lower in the nutritional supplement group compared to the apical periodontitis group. (p<0.01). Nutritional supplement applications showed anti-inflammatory and antiresorptive effects on experimentally induced apical periodontitis. Keywords: Apical periodontitis, host modulation, vegetable oil, probiotic, propolis, vitamin E.
Investigation of the relationship between apical periodontitis and host modulation provided by nutritional supplement
Keywords: Diş Hekimliği