ANADOLU MASALLARINDA KADININ YERİ - ŞEN, SEVİM (Fırat Üniveristesi, 2008)
Anadolu Masallarında Kadının Yeri? adlı bu çalışma, Türk aile yapısını, bu yapı içerisindeki kadının konumunu, masallarda yer alan kadın tiplerini, bu tiplerin özelliklerini ve psikanalitik yaklaşımlar doğrultusunda çözümlenmesini içermektedir.Çalışmada Türklerin geçmişten günümüze kadarki süreçte aile yapısı ve kadının bu süreç içerisinde üstlendiği roller çeşitli kaynaklardan istifade edilerek incelenmiş, dolayısıyla kadının Türk tarihinin başından sonuna kadar aile içerisinde ve toplumda aktif bir rol üstlendiği, kadına Türk toplumunun aynası olan masallarda her zaman büyük önem verildiği tespit edilmiştir.Çalışmanın çıkış noktası olan masalların tanımları, özellikleri ve masallarda yer alan sembolik tipler hakkında birçok kaynaktan yola çıkılarak genel bilgi verilmiştir. Masallarda tespit edilen kadın tipleri, Türk örfü ve inanç sistemi göz ardı edilmeksizin psikanalitik açıdan tahlil edilmeye çalışılmış, son olarak da masallarda fizik, ahlak ve akıl açısından aranan ideal kadın tipleri hakkında örneklerle bilgi verilmiştir.Yapılan çalışmalar sonucunda Anadolu masallarında tespit edilen kadın tiplerinin pasif, her şeye boyun eğen tipler olmadıkları, akılları, becerileri ve cesaretleriyle sorunlarla baş edip kendi ayakları üzerinde durabildikleri tespit edilmiştir. Bu bakımdan Türk kültür ve yaşayışında kadınların oldukça önemli bir konuma sahip olduklarını söyleyebiliriz.Anahtar Sözcükler: aile, masal, kadın, sembol, psikanaliz

This study which is called ?Women?s Place in Anatolian Folk Tales? includes Turkish family structure, women?s situation in this structure, women types in falk tales, these women?s types features and its analyzing through psychoanalytical approaches.In this study, Turkish family structure from past to the present has been researched. Therefore; it has been seen that the woman has played an important and active role in the family and society in the Türkish history from past to the and. What is more; a big importance has been given to the women in the tales which are mirrors of the Türkish society. Folk tales definition, features and some information about the symbolic characters in the folk tales have been given. By benefiting from several sources. Women characters in the folk tales have been tried to analyze psychoanalytically, but we tried not to undervalue the Turkish customs and belief system. İt has also been tried to explain that how important the Türkish tales are efor child and adult?s education. Finally there is some information about ideal women types from the point view of physical appearance, morals and mind.After these studies, it has been understood that women in Anatolian folk tales were not passive, they didn?t submit to other people; they could deal with the problems with their intelligence, skills and courage. So we can say that women have a very important situation in Turkish culture and life style.Key Words: family, folk tale, women, symbol, psikanaliz
Women?s place in Anatolian folk tales
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı