Multidrug-Resistant Disseminated Nocardia Farcinica Infection in a Systemic Lupus Erythematosus Patient - Ateş, Öztürk; Cilan, Havva; Oymak, Sema; Yıldız, Orhan; Oymak, Oktay (My University, 2013)
Bu makalede, hastanemize ateş ve sol bacakta ağrı yakınmalarıyla başvuran 40 yaşında bir kadın olgu sunuldu. Hasta lupus nefrit nedeniyle beş ay boyunca azatioprin ve prednizolon tedavisi almıştı. Nocardia farcinica ile ilişkili yaygın nokardiyoz (nodüler kutanöz lezyon, bakteriyemi, beyin apsesi ve miliyer tüberküloz gibi retikülo nodüler infiltrasyon) tanısı konulan hasta linezolid, netilmisin ve seftriakson ile tedavi edildi. Özellikle merkezi sinir sistemi tutulumu olan ve Nocardia farcinica gibi ilaca karşı yüksek düzeyde dirençli suşların enfeksiyonu durumunda Nocardial enfeksiyonlarının tedavisi zor olmaktadır, olgu bu açıdan önem taşımaktadır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Mikrobiyoloji; Enfeksiyon Hastalıkları