TÜRK-İSLÂM TARİHİNDE KÛTÜL’AMÂRE SAVAŞININ DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ - Daş, Abdurrahman (My University, 2017)
Kutu’l-Amâre Savaşı, 1915 yılında Bağdât’ın 160 km. doğusunda Dicle Irmağı’nın kenarındakikasabada oldu. Dicle Irmağı üzerinden Basra Körfezi’ne, oradan da deniz yoluyla Hindistan ve diğeruzak doğu ülkelerine ulaşımın en ekonomik ve en kısa yoldan yapıldığı Kutu’l-Amâre kasabası odönemde ara bir istasyon olarak değerlendirilmiştir. Kutu’l-Amâre’nin de içerisinde bulunduğubölge, zengin petrol kaynaklarına sahiptir. İşte bu zenginlikten dolayı İngiltere Devleti OsmanlıDevleti ile savaşmıştır. Kutu’l-Amâre’de İngiliz askerlerinin komutanı General Townshend idi. İngilizbirlikleri 29 Nisan 1915 tarihinde mağlup oldu ve silahlarıyla birlikte Osmanlı Devletinin Irak CephesiKomutanı Albay Halil Bey’e teslim olmuştur. Hem Halil Paşa(Kut) hem de general Townshend iyiderecede Fransızca bildikleri için tercümana gerek duyulmadan karşılıklı konuştuktan sonra teslim işiolmuştur.
Keywords: Tarih