Üniversite Öğrencilerinin Madde Bağımlılığıyla İlgili Görüşleri İle Spora Yönelik Tutumlarının İncelenmesi - Söyler, Didem Yavuz; Bulut, Mesut (My University, 2025)
Gençliğinin yasal ve yasal olmayan bağımlılık yapan maddelerden korunması ve sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde, eğitim boyutunun önemini açıkça ortaya koymaktadır. Çalışma Fırat Üniversitesi Spor ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinde öğrenim gören gençlerin madde bağımlılığı ile ilgili görüşlerinin belirlenmesi ve spora yönelik tutumlarının incelenmesidir. Araştırmanın evrenini spor ve sağlık bilimleri fakültesinde okuyan 2658 kişi oluştururken örneklemini 401 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmada kullanılan anket üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde katılımcıların sosyo-demografik özelliklerini belirleyen sorulara, ikinci bölümde “Gençlerin Madde Bağımlılığı Farkındalığı İle İlgili Görüşleri”, üçüncü bölümde ise “Üniversite Öğrencilerinin Spora Yönelik Tutumları” ölçeği kullanılmıştır. Sonuçlar: Araştırmaya katılanların %64,1 ‘i kadın katılımcıların oluşturduğunu, %57,9’u 18-21 yaş aralığında olduğu %51,1’i spor bilimleri Fakültesi öğrencilerinin oluşturduğu görülürken, spora katılım değişkenine göre ise %55,6’sının da evet dediği görülmüştür.Araştırmaya katılan bireylerin cinsiyet değişkeni t testi analizi sonuçlarına göre kadın bireylerin bağımlılık yapıcı madde farkındalık hakkındaki görüşlerinin erkeklere oranla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yine çalışma kapsamında katılımcıların okudukları bölüm değişkinine göre t testi analizine bakıldığında spora yönelik tutum ölçeği alt boyutlarından fiziksel gelişim alt boyutu ve madde bağımlığı farkındalığı alt boyutlarından bağımlılık yapıcı madde1 ve bağımlılık yapıcı madde2 alt boyutlarında Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerini lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür.
Keywords: Spor; madde; bağımlılık