DİYARBAKIR HALK HEKİMLİĞİ VE KÜLTÜRÜMÜZDEKİ YERİ - ÖZDAMAR, MELİH (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bir toplumu oluşturan temel unsurlar o toplumun değerleri, gelenek ve görenekleridir. Bu gelenek ve görenekler de halk edebiyatı bilim dalının en geniş alanını oluşturmaktadır. Bir toplumun yapısı da bu geleneklerde gizlidir. Geleneklere sahip çıkmanın bir sonucu olarak millî bir benlik yaratılmıştır. Millî benliğin sürekliliği için de elbette bütün değerlerin bir sonraki kuşağa aktarılması gereklidir. Hazırlanan çalışmada Diyarbakır yöresi, Diyarbakır yöresinde yer alan halk hekimliğine yönelik tedavi yöntemleri, bu tedavi yöntemlerinde kullanılan nesnelerin, bitkilerin edebiyatımızdaki motif açısından incelemeleri ele alınmıştır. Halk hekimliğinde faydalanılan bitkilerin tedaviye sağlayacağı katkıların modern tıp açısından da değer kazanabileceğine dair bilgiler sunulmuştur. Çalışmamızda; Diyarbakır halk hekimliğinin araştırılması ve motiflerinin incelenmesi, tedavi yöntemlerinin ve motiflerinin bilimdeki karşılıklarının incelenmesi ile halk hekimliği alanına hizmet etmek amaçlanmıştır.

Basic elements of a society; it is the values, traditions and customs of society. These traditions and customs constitute the largest field of folk literature. A national self has been created as a result of maintaining traditions. For the continuity of the national self, of course, all the details must be passed on to the next generation. In this study, Diyarbakir folk medicine; objects, plants used in folk medicine were examined in terms of motifs. Information is given that the benefits of herbs used in folk medicine to the treatment can gain value in terms of modern medicine. Our aim is to examine the folk medicine of Diyarbakir, to address the motifs in treatments and to determine the place of these treatments in science.
Diyarbakır folk medicine and its place in our culture
Keywords: Halk Bilimi (Folklor); Türk Dili ve Edebiyatı; Halk Sağlığı