GRAM POZİTİF KOKLARIN İNVİTRO KİNOPRİSTİN/DALFOPRİSTİN DUYARLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI VE DİĞER BAZI ANTİBİYOTİKLERLE KARŞILAŞTIRILMASI - DOĞANAY, VEYSEL (Fırat Üniveristesi, 2005)
Günümüzde enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan antibakteriyelilaçların tür ve sayısında artışlar olmasına rağmen, son yıllarda, birden fazla sayıda ilacadirençli stafilokok, enterokok ve diğer bazı Gram pozitif kokların neden olduğuenfeksiyonların sıklığında artış olmuştur. Bu mikroorganizmalar, yaygın olarakkullanılan antibiyotiklere karşı sıklıkla direnç geliştirmekte ve neden olduklarıenfeksiyonların tedavisinde sorunlarla karşılaşılmaktadır.Türkiye'de henüz kullanıma girmemiş olan kinopristin/dalfopristin,streptogramin grubundan parenteral uygulanabilen ilk antibiyotiktir. Her iki komponentde bakteriyel ribozomun 50S alt birimine geri dönüşümsüz bağlanarak etki gösterir.Bu çalışmada Haziran 2004 - Mart 2005 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi TıpFakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuarı'nagönderilen örneklerden soyutlanan 300 Gram pozitif kokun invitrokinopristin/dalfopristin ve diğer yaygın kullanılan antibiyotiklere karşı duyarlılıklarınınbelirlenmesi amaçlandı. Klasik bakteriyolojik yöntemler kullanılarak tür düzeyindetanımlanan 41 52 17Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis,Staphylococcus saphrophyticus, 16 Staphylococcus hominis, 5 Staphylococcushaemolyticus, 3 Staphylococcus warneri, 2 Staphylococcus schleiferi, 5 Staphylococcuscaprae, 44 Enterococcus faecalis, 22 Enterococcus faecium, 5 Enterococcus avium, 3Enterococcus hiroe, 27 Streptococcus spp., 16 D grubu Streptokok, 6 A grubuStreptokok, 6 B grubu Streptokok ve 3 Streptococcus pneumonia suşu çalışmaya alındı.Bu suşların antibiyotik duyarlılıkları disk diffüzyon yöntemiyle araştırıldı.1Staphylococcus aureus ve koagülaz negatif stafilokok (KNS) suşlarının tamamı,E. faecalis suşlarının %14'ü ve E. faecium suşlarının %73'ü kinopristin/dalfopristineduyarlı bulundu. Yapılan duyarlılık testinde stafilokok suşlarının metisilin duyarlılığı%66.1, eritromisin duyarlılığı %62.2, siprofloksasin duyarlılığı %66.3, klindamisinduyarlılığı %89.1, rifampisin duyarlılığı %94.8 olarak; streptokok suşlarının eritromisinduyarlılığı %65.3, siprofloksasin duyarlılığı %45.9, kloramfenikol ve gentamisinduyarlılıkları sırasıyla %84.6, %85.2 olarak saptanmıştır.Yapılan bu çalışma ile henüz ülkemizde kullanıma girmemiş, ancak yakın birgelecekte enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde sık başvurulması muhtemel birantibiyotik olan kinopristin/dalfopristin kombinasyonunun stafilokok ve streptokoksuşlarına karşı etkinliğinin test edilmesi amaçlandı. Çalışmaya alınan bakterilerin diğerbir çok antibiyotiğe duyarlılıkları eş zamanlı saptanarak bu yeni ilacın etkinliğinin,halen kullanımda olan diğer antibiyotiklerle karşılaştırılması sonucunda klinikuygulamalarda tedaviyi yönlendirici sonuçların elde edileceğini tahmin etmekteyiz.Anahtar Kelimeler: Kinopristin/dalfopristin, Staphylococcus aureus, Streptococcussspp., Enterococcus spp., KNS, disk diffüzyon.2

INVESTIGATION OF IN VITRO SUSCEPTIBILITY OF GRAM POSITIVECOCCI TO QUINOPRISTON/DALFOPRISTIN AND COMPARING THEACTIVITY OF THIS DRUG WITH SOME OF OTHER ANTIBIOTICS?Altough there is a rapid development in the antibacterial therapy during therecent years, the prevalence of the infections caused by multi-drug-resistantstaphylococci, enterecocci and some other clinical important Gram-positive cocci hasbeen incrased.These organisms are often found as resistant to many widely usedantibiotics and some therapeutic problems have been emerged in the infections of theseorganisms.Quinopristin/dalfopristin which is not in use in Turkey yet, is the firstparenterally usable streptogramin antibiotic. The drug acts via irreversible binding theboth components to subunit of 50S bacterial ribosome.In this study, we aimed to investigate in vitro activity of quinopristin/dalfopristinand the other widely used antibiotics 300 Gram-positives cocci which where isolatedfrom clinical samples in Clinic Microbiology Laborotary of Firat University MedicalSchool between June 2004 - March 2005. Of these strains 41 were identified asStaphylococcus aureus, 52 were Staphylococcus epidermidis, 17 were Staphylococcussaphrophyticus, 16 were Staphylococcus hominis, 5 were Staphylococcus haemolyticus,3 were Staphylococcus warneri, 2 were Staphylococcus schleiferi, 5 wereStaphylococcus caprae; 44 were identified as Enterococcus faecalis, 22 wereEnterococcus faecium, 5 were Enterococcus avium and 3 were Enterococcus hiroe; 27were identified as Streptococcus spp., 16 were Group D Streptococci, 6 were Group Astreptococci, 6 were Group B streptococci and 3 were pneumococci.3In the disc diffusion antibiogram, 100% of S. aureus and CoNS strains, 14% ofE. faecalis strains 73% of E. faecium strains were deteced as suspectible toquinopristin/dalfopristin.In the susceptibility test, 66.1% of staphylococci straims found as susceptible tomethicillin, 62.2% to erithromycin, 66.3% to ciprofloxacin, 89.1% to clindamycin,94.8% to riphampin; 65.3% of streptococci strains found as susceptible to erithromycin,45.9% to ciprofloxacin, 84.6%, 85.2% to chloramphenicol and gentamycin, orderly.In this study, we aimed to investigate the efficacy of quinopristin/dalfopristincombination which is not in use in Turkey yet but probably in near future will be one ofthe most often used antibiotics to infections diseases, to staphylococci and streptococci.By the way of measuring the efficacy a group of other antibiotics to the aim ofcompairing the activity of this new drugs with the others, we supposed to reachclinicilly usable data which is very helpfull to drive rote of the therapy.Key Words: Quinopristin/dalfopristin, Staphylococcus aureus, Streptococcusspp., Enterococcus spp., CoNS, disk diffusion.4
Investigation of the vitro susceptibility of gram positive cocci to quinopriston/dalfpristin and comparing the activity of the drug with some of other antibiotics
Keywords: Mikrobiyoloji