Geri Dönüşüm Agregalı Betonların Çökme Değerlerinin Tepki Yüzeyi Metodu ile Tahmini - Ulucan, Muhammed; Alyamaç, Kürşat Esat (My University, 2023)
Bu çalışmanın amacı farklı oranlarda geri dönüşümlü beton agregası kullanılarak üretilen betonların çökme değerlerini yüksek doğrulukla tahmin eden matematiksel bir model geliştirmektir. Bu amaçla farklı karışımlara sahip beton serileri üretilmiş ve bu serilere ait çökme değerleri kullanılarak tepki yüzeyi metodu üzerinde istatistik analizler yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda geliştirilen modelin belirlilik katsayısı 0.87 olarak hesaplanmış ve bu durum modelin yüksek doğruluklu ve etkin bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir. Geri dönüşümlü beton agregaları yüksek su emme kapasitesi, düşük yoğunluk ve geniş karakteristik özelliklere sahip olduğundan geliştirilen bu modelin benzer yoğunluk ve su emme değerlerine sahip olan geri dönüşüm agregalı betonların çökme değerlerini pratik ve yüksek doğrulukla tahmin edileceği düşünülmektedir. Böylece bu modelin kullanımının, beton karışım hesapları ve deneme karışımları sürecinde zaman ve işçilik açısından faydalar sağlayacağı düşünülmektedir.
Keywords: İnşaat ve yıkıntı atıkları; Tepki yüzeyi metodu; Geri dönüşümlü beton agregaları; Taze beton özellikleri.