ZORUNLU EĞİTİM ÇAĞINDA BULUNAN KIZ ÇOCUKLARININ OKULA GİTMEME NEDENLERİ (ŞIRNAK İLİ ÖRNEĞİ) - DİLLİ, CELALETTİN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu araştırma; Zorunlu eğitim çağında bulunan kız çocuklarının okula gitmemenedenleri belirlemeye dönük bir alan araştırmasıdır. Araştırma ?survey? modeline dayalıolarak yapılmıştır. Araştırmanın evreni, 2005- 2006 yılında Şırnak il, Cizre, Silopi,Beytüşebab ilçe merkezinde ulaşılabilen 200 kız çocuğu ve 202 veliden oluşmaktadır.Örneklem ise, araştırmanın evreni aynı zamanda örneklem grubunu oluşturmaktadır.Araştırmadan elde edilen önemli bulgular; kız çocukları maddi imkânsızlıklardan vevelilerinin okula göndermemelerinden dolayı okula gitmemektedir. Bunun yanında velileraçısından kız çocuklarının büyümesi (ergenlik çağına girmiş olması) gibi sebepler okulagöndermeme nedenlerini oluşturmaktadır.Kız çocuklarının okuma-yazma öğrenmesi veliler için yeterli görülmekte ve daha fazlaokula devam etmesine izin verilmemektedir. Erkek çocuklarına eğitim konusunda öncelikverilmekte, kız çocuklarının ise evde annelerine yardım etmeleri okul gitmelerinden dahaönemli görülmektedir. Araştırma kız çocuklarının okula gitmeme sebepleri ile ilgilideğerlendirmeyi içermektedir.
This research deals with the reasons why the girls in the obligatory education age dont go to school
Keywords: Eğitim ve Öğretim