ELAZIĞ YÖRESİNDEKİ SENOMANİYEN YAŞLI BAZİK VOLKANİZMANIN (YÜKSEKOVA KARMAŞIĞI) RB-SR TÜM KAYA İZOKRON MODEL YAŞLARIYLA DEĞERLENDİRİLMESİ - Ural, Melek (Cukurova University, 2022)
Bu çalışmayla Neotetis in güney kolu içerisinde yer alan ve Elazığ-Malatya ili çevresinde (East Anatolia, Turkey) yüzeyleme gösteren yığışım karmaşığı birimlerinden olan Yüksekova Karmaşığı biriminin sırasıyla Elazığ batı, kuzey ve güneyinden - İspendere (Malatya D’su), Maden (Elazığ GD’su), Harput (Elazığ K’i)- bazik volkaniklerin ilk kez tüm kayaç Rb-Sr izokron yaşları irdelenmiştir. Sözkonusu bazik volkanitlerde genel olarak var olan alterasyon ve mineralojik bileşim, hem tüm-kayaç (K-Ar, Ar-Ar gibi) hem de mineral ayrımına (zirkon U-Pb gibi) dayalı radyometrik yaşlandırma yöntemlerinin uygulanabilirliğine imkan tanımadığından dolayı bu kayaçlar için Sr-Nd izotop analiz verileri yardımıyla tüm kaya izokron metoduyla yaşları test edilmiştir. Bu çalışmalar neticesinde incelenen volkanik kayaç örneklerinin tüm kaya Rb-Sr izokron yaşları 100.2 ± 3.3 My (Alt Kretase sonu-Senomaniyen alt sınırı) dir. Bu yaş daha önceleri bölgesel literatürde stratigrafik olarak belirlenmiş yaşlarla uyumludur. Sözkonusu izotopik veriler, karşılaştırılan noktalardaki kayac yüzleklerinin eş magmatik kökenli olabileceklerini de göstermiştir. Bu durum bir kez daha göstermiştir ki; Elazığ çevresinde yaygın yüzlekleri olan Yüksekova Karmaşığı bazik volkanitleri Üst Kretase’den sonraki tektonik olaylarla yığışmış ve farklı paleocoğrafik alanlarda konumlanmışlardır. Diğer taraftan bu alanların bir kısmında (Elazığ- Malatya güneyi) Maden karmaşığı olarak kabul edilen bazik volkanik birimin yaşları itibariyle Yüksekova Karmaşığı’na ait olduklarını ortaya koyar.
Keywords: General Geology; Genel Jeoloji