TÜRKİYE’DE ÖĞRENİM GÖREN YABANCI UYRUKLU İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ - Turan, Mehmet; Polat, Faysal (E-Journal of New World Sciences Academy, 2017)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de öğrenim gören yabancı uyruklu ilköğretim öğrencilerinin eğitim öğretim sürecinde öğretmenlerin yabancı öğrencilerle ilgili karşılaştıkları sorunları ve bu sorunlarla ilgili çözüm önerilerini sunmaktır. Araştırmanın çalışma grubu, Muğla ili Fethiye ilçesindeki Özel Ata İlköğretim Okulu ve Ölüdeniz İlköğretim Okulunda görev yapan 8 sınıf öğretmeni ve 7 branş öğretmeni olmak üzere toplam 15 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmanın belirlenen amaca ulaşması için gerekli olan veriler; öğretmenlerin eğitim-öğretim sürecinde yabancı uyruklu öğrencilerle ilgi ne tür sorunlarla karşılaşmaktadır ve bunların çözüm önerileri olmak üzere yapılandırılmış odak grup görüşme formu hazırlanmıştır. Veriler video ve ses kayıt yoluyla, görüşme ve odak grup görüşmesi şeklinde elde edilmiştir. Elde edilen veriler deşifre edilerek yazılı hale getirilmiştir. Araştırma verilerinin çözümlemeleri bilgisayarda sosyal bilimlerde nitel araştırmalar için geliştirilen NVİVO8 programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde içerik analizi tekniği uygulanmıştır.