Su Altı Sporlarıyla İlgilenen Sporcuların İletişim Beceri Düzeylerinin Öz Güvenleri Üzerinde Etkisi - Yavuz, Didem; Bulut, Mesut; Yıldız, Metin (METİN YAMAN, 2025)
Bu araştırmanın amacı su altı sporlarıyla ilgilenen sporcularının iletişim beceri düzeylerinin öz güvenleri üzerinde etkisini ve daha derinlemesine anlamak için konuyla ilgili yeni bir bakış açısı sunmayı hedeflemektedir. Araştırmanın evrenini su altı sporlarıyla ilgilenen 1556 sporcu oluştururken, örneklemini ise 368 sporcu oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmacı tarafından hazırlanan, katılımcıların bireysel ve demografik verileri ortaya koyan kişisel bilgi formu, ikinci bölümde İletişim Becerisi Ölçeği, üçüncü bölümde ise Öz Güven Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin yüzde ve frekans değerleri belirlenip, ikili karşılaştırmalarda t testi ve çoklu karşılaştırmalarda Anova testlerinden yararlanılmıştır. Araştırmada katılımcıların demografik bilgileri incelendiğinde; erkek sporcuların fazladır (%64,4). Katılımcıların yaşa göre bilgileri incelendiğinde 18- 23 yaş aralığında olan sporcuların (%45,7) katılım sayıları diğer katılımcılara göre daha fazla olduğu, katılımcıların çalışma durumlarına baktığımızda yarı zamanlı çalışanların fazla olduğu (%39,4), gelir durumları incelendiğinde 15001-25000 TL maaş alanların daha fazla olduğu (%31,0), branşlarına baktığımızda cankurtaranlık yapanların oranı (%43,8) daha fazla olduğu ve spor yılı incelendiğinde 6 yıl ve üzeri spor yılı olanların (%44,6) daha fazla olduğu görülmüştür. Bu araştırma, su altı sporlarıyla ilgilenen sporcuların iletişim becerileri ve özgüven düzeylerinin çeşitli demografik faktörlere göre nasıl değiştiğini incelemiştir. Araştırma bulguları, katılımcıların iletişim becerileri ve özgüven düzeylerinde yaş, çalışma durumu, gelir durumu, branş ve spor yılı gibi faktörlerin etkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca, iletişim becerileri ile özgüven arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş, özgüven düzeyi yüksek olan bireylerin iletişim becerilerinin de daha güçlü olduğu tespit edilmiştir.

The purpose of this research is to provide a new perspective on the subject in order to understand the effect of communication skill levels of athletes interested in underwater sports on their self-confidence in a more in-depth way. The universe of the study consists of 1556 athletes interested in underwater sports, while the sample consists of 368 athletes. The data collection tool used in the study consists of three parts.The data collection tool used in the research consists of three parts. In the first part, a personal information form prepared by the researcher that will reveal the individual and demographic data of the participants, the Communication Skills Scale in the second part, and the Self-Confidence Scale in the third part were used. The percentage and frequency values of the data were determined, and t-tests were used in pairwise comparisons and anova tests were used in multiple comparisons. The proportion of male athletes participating in the research is higher than that of female athletes (64.4%). According to age, it was seen that the participation numbers of athletes between the ages of 18-23 (45.7%) were higher than other participants, when we look at the working status of the participants, there were more part-time workers (39.4%), when we look at their income status, there were more people earning 15001-25000 TL (31.0%), when we look at their branches, there was a higher rate of lifeguards (43.8%), and when we look at the years of sports, there were more people with 6 years or more of sports (44.6%). This research examined how the communication skills and self-confidence levels of athletes interested in underwater sports changed according to various demographic factors. The research findings showed that factors such as age, working status, income status, branch and years of sports were effective in the communication skills and self-confidence levels of the participants. In addition, a significant relationship was found between communication skills and self-confidence, and it was determined that individuals with high self-confidence levels also had stronger communication skills
The Effect of Communication Skill Levels on Self-Confidence of Athletes Interested in Underwater Sports
Keywords: Sports and Recreation; Spor ve Rekreasyon