ELAZIĞ İLİ EV DIŞI HAVASININ FUNGAL FLORASI - CENGİZ, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans lezı ELAZIĞ İLİ DIŞI HAVASININ FUNGAL FLORASI Fatih CENGİZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı 2005 Su ve organik medde içeren her ortamda üreme yeteneğinde olan fungus sporları, atmosferik olaylarla havaya yayılırlar. Bu sporlar solunum yoluyla insan vücuduna girer ve alerjik reaksiyonlara neden olabilirler. Elazığ ilinin havasındaki fungal sporların saptanması bu alerjen etkilerden korunmada büyük yarar sağlar. Bu nedenle seçilen 5 istasyondan bir yıl süresince, Elazığ havasındaki fungal sporların mevsimsel değişimi araştırıldı. Araştırmada petri-plak metodu kullanıldı. Açılan toplam 360 plakta 17 genusa ait 46 türün ürediği gözlendi. En sık üreyen ilk beş koloni cinsi Penicılliıan, Cladosporitım, Alternaria, Aspergillus ve My celia sterilia 'dır. Elazığ havasında bulunan fungal sporların büyük bir çoğunluğunun alerjen olduğu tespit edildi. Anahtar Kelimeler: Fungal sporlar, ev dışı havası, alerji

SUMMARY Yüksek Lisans Tezi THE FUNGAL FLORA OF OUTDOOR AIR EV CITY ELAZI? Fatih CENGİZ Fırat University Graduate School of Naturel and Applied Seienee Department of Biology 2005 The spores of the fungi which have the ability of reproduction on all the circumstances, with organic matter and water spread out in the air by atmospheric event These spores get into the human body during breathing and they are causing allergy reaction. Elazığ becomes important to detect the spores of the fungi in the air to protect from the allergic effect. Therefore chosed five different places in Elazığ for one year and investigated the montly variation of the fungal spores. In the study, petri- plate tecniques was used. It is observed to produce 46 species belonging to 17 different fungal genera on the 360 plates. The first five most frequently encountered fungal genera are Penicillium, Cladosporium, Alternaria, Aspergillm and Mycelia sterilia. It determined that most of the fungal spores in Elazığ are attergie. Key Words: Fungal spores, outdoor air, allergy II
The fungal flora of outdoor air in city Elazığ
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji