Mercimek ve fasulye nodüllerinden izole edilen Rhizobium suşlarını bazı kültürel ve biyokimyasal özellikleri - Gür, Seher (My University, 2002)
Bu araştırmada, Elazığ İli'nin mercimek ve fasulye ekili farklı yörelerinden toplanan 20 adet toprak örneği Bitki İnfeksiyon Metodu ile sera şartlarında yetiştirilen mercimek ve fasulye bitkilerine aşılanmışlardır. Aşılanan bitkiler dört haftalık bir gelişme peryodundan sonra hasat edilmişlerdir. Bitkilerin kök nodüllerinden mercimek bitkisine ait 10 adet doğal RJeguminosarum susu, fasulye bitkisine ait yine 10 adet doğal R.phaseoli susu olmak üzere toplam 20 adet sus standart izolasyon ve saflaştırma yöntemleri kullanılarak izole edilmişlerdir. Bakterilerin bitki köklerinde nodul oluşturup oluşturmadıkları incelenmiştir. Suşlar arasındaki farklılıklar kültürel ve biyokimyasal özellikler incelenerek belirlenmiştir. Suşlarınların kültürel karakterlerini belirlemek amacıyla; koloni özellikleri, hareket durumları, kongo kırmızısı absorpsiyonu, brom timol mavili ortamda asit oluşturma, laktozlu besiyeri ve pepton glukoz ağarda üreme durumları incelenmiştir. Biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesinde, litmuslu sütte üreme, katalaz aktivitesi, metilen mavisi redüksiyonu ve jelatini eritme durumlarından faydalanılmıştır. Her iki bitkiye ait bakterininde Rhizobium' ların hızlı gelişen grubuna ait özellikleri gösterdikleri tespit edilmiştir.
Keywords: Izolasyon; mercimek; Rhizobium; biyokimyasal parametreler; nodul; Rhizobium phaseoli; baklagil tanesi; Rhizobium leguminosarum