BAZI ORNİTHAGALUM L. TÜRLERİNİNKARYOLOJİK YÖNDEN İNCELENMESİ - BEKTAŞ, GÜLLÜ (Fırat Üniveristesi, 2022)
Ornitogalum L. cinsi halk arasında "Ak yıldız" olarak tanınan ve ülkemizde 70 taksonla temsil edilen önemli cinslerden biridir. Bu çalışmada, Asparagaceae familyasının önemli cinslerinden biri olan Ornithogalum L.cinsine ait üç tür (Ornithogalum pyrenaicum, Ornithogalum alpigenum ve Ornithogalum persicum) karyolojik yönden incelenmiştir. Çalışmada kullanılan bitki materyalleri 2021-2022 yılları arasında Elazığ ve Tunceli civarından, bitkilerin doğal yayılış alanlarından toplanmıştır. Toplanan örneklerin bir kısmı herbaryum örneği haline getirilip FÜ herbaryumunda stoklanmıştır. Toplanan örneklerden elde edilen soğanlar ise sitotaksonomik çalışmalarda kullanılmıştır. Bölünür somatik hücrelerde yapılan çalışmalar sonucunda, türlerin kromozom sayımları ve karyotip analizleri yapılarak ideogramları çizilmiştir. Kromozom sayıları Ornithogalum pyrenaicum ve Ornithogalum alpigenum türlerinde 2n=18 olarak, Ornithogalum persicum türünde ise 2n=24 olarak belirlenmiştir. Bu çalışma ile Ornithogalum persicum türünün kromozom sayısı ve karyotip özellikleri ilk kez tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçların cinsin karyolojik özellikleri ile uyumlu olduğu belirlenmiştir.

Ornithogalum L. genus is one of the important genera known as "Akyıldız" among the people and represented by 70 taxa in our country. In this study, three species (Ornithogalum pyrenaicum, Ornithogalum alpigenum and Ornithogalum persicum) belonging to the genus Ornithogalum L., one of the important genera of the Asparagaceae family, were investigated karyologically. The plant materials used in the study were collected from the natural distribution areas of the plants around Elazığ and Tunceli between 2021-2022. Some of the collected samples were turned into herbarium samples and stocked in the FU herbarium. Bulbs obtained from the collected samples were used in cytotaxonomic studies. As a result of the studies carried out in dividing somatic cells, chromosome counts and karyotype analyzes of the species were made and their ideograms were drawn. Chromosome numbers were determined as 2n=18 in Ornithogalum pyrenaicum and Ornithogalum alpigenum species, and 2n=24 in Ornithogalum persicum species. In this study, chromosome number and karyotype characteristics of Ornithogalum persicum were determined for the first time. It was determined that the results obtained were compatible with the karyological characteristics of the Genus.
Karyological investigation of some Ornithogalum L. species
Keywords: Biyoloji