KIRIK İYİLEŞME SÜRECİNDE KANDAKİ GHRELİN HORMON PROFİLİ VE GHRELİNİN İMMUNOHİSTOKİMYASAL OLARAK İNSAN KEMİK DOKUSUNDA ARAŞTIRILMASI - EMELİ, ADEM (Fırat Üniveristesi, 2011)
Ghrelinin osteoblastik hücre proliferasyonu, differasyonu ve büyüme hormonu salınımını artırmadaki ve apopitozisi önlemedeki etkisi bilinmektedir. Bu çalışmada; ghrelinin kırık iyileşmesinde rolü olup olmadığı ve kemik dokusunda sentezlenip sentezlenmediği araştırıldı. Çalışma için, kırık tanısıyla ameliyat yapılan grup I'den kırık stabilizasyonu öncesinde ve sonrasında (postop 1. gün, 10. gün ve 60. gün) toplam 4 defa, kontrol grubu olan grup II'den ise bir defa olmak üzere her iki gruptan kan örnekleri alındı. Femur boyun kırığı gelişmiş ve kalça protezi yapılan hastalardan çıkartılan femur başları alındı. Ghrelinin kandaki değişimleri Elisa yöntemiyle çalışıldı. Kemik dokuları ise immünohistokimyasal yöntem ile çalışıldı.Açile ghrelin düzeyleri kontrol ile kıyaslandığında postop. 1. günden itibaren arttığı gözlemlendi. Desaçile ghrelin düzeylerinin ise postop. 10. gün hariç kontrol ile kıyaslandığında arttığı gözlemlendi. Ameliyat yapılan hastaların hepsinde osseöz kaynama gerçekleştiği görüldü. Kemik dokusunda ghrelinin sentezlenmediği saptandı.Sonuç olarak; değişen açile ve desaçile ghrelin düzeylerinin, hücre proliferasyonunu artırarak, apopitozisi önleyerek, antienflamatuar, antimikrobiyal etki göstererek ve BH (büyüme hormonu) salınımını arttırarak kırık iyileşme sürecine katkı yaptığını düşünmekteyiz.Anahtar Kelimeler: Ghrelin, osteoblast, büyüme hormonu, kırık iyileşmesi, kemik.

BLOOD HORMONE PROFILE OF GHRELIN DURİNG FRACTURE RECOVERY PROCESS AND INVESTIGATION OF GHRELIN IN THE HUMAN BONE TISSUE WITH IMMUNOHISTOCHEMISTRYIncreasing the osteoblastic cell proliferation, differentation and growth hormone release and prevention of apoptosis are the known effects of the ghrelin. This study investigated for the role of ghrelin in fracture healing and whether the synthesis of ghrelin in bone tissue. Blood samples were obtained from group I (study group, surgery with fracture diagnosis) at preoperative and postoperative periods (1st, 10th and 60th postoperative days) with a total of four times and once from group II (control group). Femoral heads which exctracted from patients with femoral neck fracture treated by hip prosthesis were used for searching the ghrelin in bone tissue. Changing the ghrelin profile in the blood were studied by ELISA. Femoral heads were studied with immunohistochemical method.When we compared the acyl ghrelin levels with the control group, increased was observed after postoperative 1st day. Unacyl ghrelin levels were increased when compared with the control group, except the 10th postoperative day. Fracture union were observed in all cases in group I. Ghrelin synthesis in the bone tissue was not determined.As a result; we thougt that changing of acyl and unacyl ghrelin levels in blood may be additive effect on fracture healing by increasing the cell proliferation, preventing of apoptosis, antienflamatuar and antimicrobial effects and increasing the growth hormone release.Key words: Ghrelin, osteoblast, growth hormone, fracture healing, bone
Blood hormone profile of ghrelin during fracture recovery process and investigation of ghrelin in the human bone tissue with immunohistochemistry
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji