PİNEALEKTOMİ YAPILAN SIÇANLARDA MELATONİN HORMONUNUN HİPOKAMPUS ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - KUŞ, MURAT ABDULGANİ (Fırat Üniveristesi, 2011)
Deneysel olarak gerçekleştirilen bu çalışmada, pinealektomili ve pinealektomi sonrası melatonin hormonu uygulanmış sıçanlara ait hipokampustaki değişiklikler biyokimyasal ve mikroskobik düzeylerde araştırıldı.Bu amaçla, ağırlıkları 200?250 gr arasında değişen toplam 21 adet Wistar-Albino cinsi erkek sıçan üç eşit gruba ayrıldı. Grup I'deki sıçanlar kontrol (sham) olarak kullanıldı. Grup II'ye ait hayvanlara cerrahi olarak pinealektomi yapıldı. Grup III'deki sıçanlara ise pinealektomi sonrası günlük dozu 1 mg/kg olan melatonin hormonu üç ay boyunca intraperitoneal olarak verildi. Deney süresi sonunda bütün sıçanlar dekapite edilerek öldürüldü ve beyinleri çıkarıldı. Sağ hemisferlerden hipokampus dokusu çıkarıldı ve süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) enzim aktiviteleri ile malondialdehit (MDA) seviyelerinin belirlenmesi amacıyla kullanıldı. Sol hemisferler ise total olarak parafine gömüldü. Alınan kesitlerde rutin ve immunohistokimyasal boyamalar yapılarak ışık mikroskobik incelemeler gerçekleştirildi.Pinealektomi sonrası hipokampus SOD ve GSH-Px enzim değerlerinin kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde azaldığı, MDA düzeylerinin ise yine anlamlı bir şekilde arttığı tespit edildi. Bu gruba ait histolojik incelemelerde ise, hipokampus CA1, CA2 ve CA3 alanlarını içeren piramidal hücre tabakasına ait piknotik hücre sayısının kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı bir şekilde arttığı gözlendi. Pinealektomi sonrası melatonin verilen sıçanlarda ise, hipokampus SOD ve GSH-Px enzim aktivitelerinin yükseldiği, MDA seviyelerinin de azaldığı tespit edildi. Ayrıca, melatonin verilen sıçanlarda, pinealektomi sonrası hipokampusta görülen piknotik hücre artışının gerilediği gözlendi.Mikroskobik ve biyokimyasal düzeylerde yapılmış olan bu çalışma sonucunda, sıçanlarda pinealektomiye bağlı olarak hipokampusta meydana gelen oksidatif doku hasarının, histolojik değişikliklerin ve apoptozisin melatonin enjeksiyonu ile önlendiği tespit edildi.Anahtar kelimeler: hipokampus, pinealektomi, melatonin, apoptozis, sıçan.

In this experiemntal study, hippocampus tissue samples from pinealectomized rats and melatonin applied rats after pinealectomy were researched.For this purpose, 21 male Wistar-Albino rats weighing about 200-250 gr were divided equally into three groups. Rats in group I were used as control (sham) while rats in group II were pinealectomized. The rats in group III were applied melatonin hormone every day 1mg/kg for three months after pinealectomy.At the end of the study, animals were decapitated and the whole brain were removed. The hippocampus tissues of the right brain hemispheres were used to determinate activities of superoxide dismutase (SOD), glutathion peroxidase (GSH-Px) and assignment of malondialdehyde (MDA) levels. Left brain hemispheres were stained with routine histological methods and examined under the light microscope. After pinealectomy operation, significantly decreasing was established in the SOD and GSH-Px enzyme activities of hippocampus, compared with the sham-control group. In addition to, MDA levels were significant increases in rats with pinealectomy when compared sham-control group. In the histological evaluation, tissue specimens of this group?s hippocampus CA1, CA2 and CA3 areas, a significant increase were detected the number of picnotic cells. In addition to this, increases were observed in the activities of SOD and GSH-Px enzymes and a decrease of MDA levels in pinealectomized rats plus melotonin was observed.In the histological evoluation of hippocampal CA1, CA2, and CA3 areas in brains from pinealectomized rats, significant increases in the number of picnotic cells were detected.Otherwise it was determined that increase of issue of picnotic cells were regressed after melatonin injections.The results of this biochemical and light microscopic examination revealed that pinealectomy induced oxidative tissue damage, histological changes and apoptosis were supressed by melatoninKey words: hippocampus, pinealectomy, melatonin, apoptosis, rat
The effec of melatonin hormone on hippocampus of pinealectomized rats
Keywords: Anatomi