RATLARDA TENDON İYİLEŞMESİ ÜZERİNE TROMBOSİTTEN ZENGİN PLAZMA İLE HYALURONİK ASİT'İN KARŞILAŞTIRILMASI - COŞKUN, SİNEM (Fırat Üniveristesi, 2025)
Tendon yaralanmaları sık karşılaşılan bir durumdur ve en o?nemli komplikasyonları adezyon ve tendon kopmasıdır. Bununla birlikte yeni tedavi seçenekleri denemeleri devam etmektedir. Bu c?alıs?mada tendon iyiles?mesi üzerine Trombositten Zengin Plazma (PRP) ve Hyaluronik Asit (HA)'in etkinliğinin makroskobik, histopatolojik ve biyomekanik olarak ortaya konulması ve karşılaştırılması amac?landı. Çalışmada 36 adet Spraque Dawley ırkı erkek rat kullanıldı. Genel anestezi altında aşil tendonlarında tam kesi sonrası modifiye Kessler dikişi ile primer tendon onarımı yapıldı. Ratlar rastgele 10'arlı 3 gruba ayrıldı. Kontrol (K) grubu olarak adlandırıldı ve herhangi bir medikal işlem yapılmadı. PRP grubu onarıldıktan sonra 0.5 ml tek doz olarak PRP uygulandı. HA grubundaki deneklere tek doz şeklinde 0.5 ml HA uygulandı. PRP elde etmek için kalan 6 adet rat donör olarak kullanıldı. Postoperatif 6. haftada ötenazi yapıldı. Elde edilen veriler makroskobik, histopatolojik ve biyomekanik olarak değerlendirildi. Değerlendirmeler sonucunda; makroskobik adezyon derecesi K grubu ile PRP ve HA grubu arasında istatistiki olarak anlamlı farklılık görüldü (p<0.05). PRP ve HA grupları arasında farklılık sözkonusu değildi (p>0.05). Adezyon özelliği bakımından tüm gruplar arasında anlamlı bir farklılık mevcuttu (p<0.05). Histopatolojik incelemelerde; fibrozis her üç grupta istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p<0.05). PRP grubundaki inflamasyon K ve HA gruplarına oranla istatiksel yönden gruplar arasında anlamlı olduğu belirlendi (p<0.05). Biyomekaniksel incelemede ise; maksimum kuvvet HA ve PRP grupları K grubuna göre daha yüksek olduğu istatistiksel yönden farklılık anlamlı değildi (p>0.05). Maksimum hareketlilik K grubunda PRP ve HA gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı idi (p<0.05). Maksimum hareketlilik bakımından PRP ile HA gupları arasında istatistiksel olarak anlamlı faklılık yoktu (p>0.05). Bu çalışmada, PRP ve HA uygulamalarının tendon iyileşmesi ve adezyonların önlenmesinde iyi bir bariyer oluşturduğu, her iki tedavi yönteminin de etkili olduğunu ancak çalışmamızda elde edilen veriler birbirlerine üstünlüğünü ortaya konulamamıştır. Anahtar Kelimeler: Tendon, iyileşme, adezyon, PRP, hyaluronik asit, rat

Tendon injuries are a common condition and the most important complications are adhesion and tendon rupture. However, new treatment options are being tested. This study aimed to demonstrate and compare the effectiveness of Platelet Rich Plasma (PRP) and Hyaluronic Acid (HA) applications on tendon healing macroscopically, histopathologically and biomechanically. Thirty-six Spraque Dawley male rats aged 6 month-old were used in the study. Primary tendon repair was performed with modified Kessler suture after complete incision in the achilles tendons under general anesthesia. The rats were randomly divided into 3 groups of 10. It was called the control (K) group and no medical procedure was performed. After the PRP group was repaired, 0.5 ml of PRP was applied as a single dose. 0.5 ml of HA was applied as a single dose to the subjects in the HA group. The remaining 6 rats were used as donors to obtain PRP. They were euthanized 6th weeks postoperatively. The obtained data were evaluated macroscopically, histopathologically and biomechanically. As a result of the evaluations, there was a statistically significant difference between the degree of macroscopic adhesion of the K, PRP, and HA group (p<0.05). There was no difference between the PRP and HA groups (p>0.05). There was a significant difference in the adhesion property between all the groups (p<0.05). Histopathological examinations showed that there was a statistically significant difference in fibrosis in all three groups (p<0.05). It was determined that the inflammation in the PRP group was statistically significant between the groups compared to the K and HA groups (p<0.05). In biomechanical examination, the statistical difference was significant in that the maximum strength was higher in the HA and PRP groups compared to the K group (p>0.05). Maximum mobility was statistically significant in the K group compared to the PRP and HA groups (p<0.05). There was no statistically significant difference between the PRP and HA groups (p?0.05). In this study, PRP and HA applications created a good barrier for tendon healing and preventing adhesions, both treatment methods were effective, but the data obtained in our study could not reveal their superiority to each other. Keywords: tendon, healing, adhesion, PRP, hyaluronic acid, rat
Comparison of platelet rich plasma and hyaluronic acid on tendon healing in rats
Keywords: Veteriner Hekimliği