İntraserebral hemorajili bir olguda gelişen pulmoner tromboembolizm - Kırkıl, Gamze; Deveci, Figen; Turgut, Tevfik; Türkoğlu, Suat; Muz, Mehmet Hamdi (My University, 2009)
İntraserebral hemorajisi (İSH) olan ve sonradan derin ven trombozu (DVT) ve/veya pulmoner emboli (PE) gelişen hastalarda terapötik yaklaşım oldukça sıkıntılıdır. Bu yazıda PE oluşumuyla sonuçlanan İSH?lı bir olguya terapötik yaklaşım sunulmuştur. Hipertansif atak sonrası İSH gelişen 46 yaşındaki erkek hastada kraniotomi ile hematom boşaltılmasını takiben sol alt ekstremitede DVT gelişti. Başlanan düşük molekül ağırlıklı heparin tedavisinin 4. gününde solunum sıkıntısı gelişmesi üzerine çekilen toraks BT?de sol ana pulmoner arter distal segmenter dalında lümen içinde trombüs ile uyumlu görünüm tespit edildi. Bunun üzerine hastaya düşük doz fraksiyone edilmemiş heparin (UFH) (5000 U 331) başlandı. Takiplerinde klinik ve laboratuar bulguları düzelen hasta antikoagülan tedavisi düzenlenerek taburcu edildi. İSH?lı olgularda gelişen PE?de düşük doz UFH tedavisi bir seçenek olabilir.
Keywords: Erkek; Pulmoner emboli; Orta yaşlı; Antikoagülanlar; Serebral kanama