DOKSORUBİSİN UYGULANMASININ SIÇAN BÖBREK DOKUSUNDA MEYDANA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER ÜZERİNE BENFOTİAMİN'İN KORUYUCU ETKİLERİNİN İNCELENMESİ - ÇETİN, FERİDE (Fırat Üniveristesi, 2014)
Antrasiklin grubunda yer alan doksorubisin, yapılan farklı çalışmalarda deney hayvanlarında önemli nefrotoksisiteye neden olmakta ve insanlarda da benzer toksik etkileri olabilmektedir. Bu çalışmada doksorubisin uygulaması ile böbrek dokusunda meydana gelen apoptotik değişiklikler ve benfotiaminin anti-apoptotik etkisinin incelenmesi amaçlandı. Çalışmada 24 adet erişkin Wistar Albino tipi erkek sıçan kullanıldı. Deney hayvanları her grupta 6 hayvan olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. 14 günlük deney süresince Grup I'e herhangi bir uygulama yapılmadı. Grup II'ye 10 mg/kg intraperitoneal (i.p) tek doz doksorubisin, Grup III'e 10 mg/kg i.p tek doz doksorubisin ile birlikte benfotiamin 70 mg/kg/gün oral ve Grup IV'e ise sadece benfotiamin 70 mg/kg/gün oral olarak uygulandı. Deney sonunda sıçanlar dekapite edilerek böbrek dokuları çıkartıldı. Rutin ışık mikroskobu takibi yapılarak dokular parafin bloklara gömüldü. Bloklardan alınan kesitlere bax ve kaspaz-3 immunohistokimyasal boyamaları yapıldı. Elde edilen bulgular incelenerek fotoğraflandı. İmmünohistokimyasal boyamanın ışık mikroskobu altında incelenmesi sonucu; kontrol grubu ile karşılaştırıldığında doksorubisin grubunda bax ve kaspaz-3 immünreaktivitesinde belirgin bir artış varken, doksorubisin grubuna göre doksorubisin+benfotiamin grubunda ise belirgin olarak azalma izlendi. Doku malondialdehit (MDA) seviyeleri ise immünohistokimyasal bulgularla paralellik göstermekteydi. Bu çalışma ile doksorubisinin böbrek dokusunda meydana getirdiği apoptotik değişiklere karşı benfotiaminin anti-apoptotik özellik gösterdiği ve antioksidan etkiye sahip olduğu söylenebilir. Anahtar Kelimeler: Doksorubisin, böbrek, apoptozis, benfotiamin.
Investigation of the protective effects of benfotiamin on the alterations which revealed with application of doxorubicin in the rat kidney tissues
Keywords: Nefroloji