LOMBER DİSK HERNİLERİNDE MR MİYELOGRAFİ, BT MİYELOGRAFİ VE KONVANSİYONEL MİYELOGRAFİNİN TANI DEĞERİ - ARSLAN, ANIL (Fırat Üniveristesi, 2002)
Lomber disk hernisi düşünülen olgularda tanıya gitmek için magnetik rezonans görüntüleme (MRG), bilgisayarlı tomografi (BT), bilgisayarlı tomografi miyelografi (BTM) ve konvansiyonel miyelografi tetkikleri başlıca istenen yöntemlerdir. Konvansiyonel miyelografi ve BTM invaziv ve radyasyon gerektiren inceleme yöntemleri olup, son yıllarda hızlı bir gelişme göstermiş olan MRG ise nonionizan ve noninvaziv bir inceleme modalitesidir. MR miyelografi (MRM) ise MRG'nin gelişimi ile birlikte konvansiyonel miyelografiye benzer görüntüler elde edilen hemen hemen yeni bir tetkiktir ve BTM ve konvansiyonel miyelografi gibi invaziv değildir. Bu çalışma, lomber disk hernisinin radyolojik tanısında kullanılan inceleme yöntemlerinin tanı değerlerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Lomber disk hernisi düşünülen 48 olgu çalışmaya alınmış olup, bu olguların hepsine MRG, MRM, BTM ve 33' üne ise konvansiyonel miyelografi görüntüleri alınmıştır. Tüm modalitelerde değerlendirme tekal kese basısı (TKB), kök basısı (KB) ve spinal stenoz (SS) açısından yapılmış olup, yok=0 veya var=l olarak skorlandırılmıştır. 48 olgunun 21'i öpere edilmiştir. Öpere edilen olgularda TKB ve KB mevcudiyeti tespit edilmiştir. Konvansiyonel miyelografi, BTM ve MRM bulguları gold standart olarak kabul edilen MRG bulgularıyla karşılaştırıldı ve sensitivite, spesifite, pozitif prediktiv değer, negatif prediktiv değer ve doğruluk değerleri elde edildi. Radyolojik bulguların MRG bulguları ile karşılaştırılmasında McNemar testi kullanıldı. İstatistik anlamlılık sının olarak 0.05 ve altı anlamlı olarak kabul edildi. KB için sensitivite konvansiyonel miyelografi ve MRM'de BTM'ye göre daha yüksek, doğruluk oranlan ise birbirlerine yakın olarak bulunmuştur. TKB için sensitivite ve doğruluk değerleri her üç modalite için hemen hemen yakın bulunmuştur. Uygulanan McNemar istatistiksel anlamlılık testinde; konvansiyonel miyelografi ve MRM incelemelerinin KB 'm göstermede 0.05 'in altında olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Anahtar kelimeler: BTM, konvansiyonel miyelografi, lomber disk hernisi, MRG, MRM.

Magnetic resonance imaging (MRI), computed tomography (CT), computed tomography myelography (CTM) and conventional myelography studies are the primary method to diagnose the cases suspected lumbar disc disease. Conventional myelography and CTM are invasive imaging techniques those requires radiation. MRI is nonionizan and noninvazive imaging modality which shows a rapid development in recent years. Magnetic resonance myelography (MRM) is virtually a new technique that obtains similar images with conventional myelography by the development of MRI and it is not invasive like conventional myelography and CTM. This study aimed to compare the diagnostic values of imaging techniques those used for radiological diagnose of lomber disc disease. 48 cases those suspected as lomber disc disease were taken to investigation. MRI, MRM, CTM images were performed in all cases and conventional myelography in 33 of them. Evaluation was done according to tecal sac compression, root compression and spinal stenosis in all modalities and scored as 0=none or l=present. 21 of 48 cases were operated. The operation findings were determined for tecal sac compression and root compression. Findings of conventional myelography, CTM and MRM were compared with MRI which is accepted as gold standard. Sensitivity, specivity, positive predictive value, negative predictive value and accuracy were established. McNemar test was used to compare the radiologic findings with MRI findings. As statistical meaningfulness limit was admitted < 0.05. Sensitivity of root compression for myelography and MRM is higher than CTM, but the accuracy values were near to each. Sensitivity and accuracy for tecal sac compression have near values for three of the modalities. McNemar statistical meaningfulness test showed that conventional myelography and MRM were valuable for determining the root compression (< 0.05). Key words: CTM, conventional myelography, lomber disc hernia, MRI, MRM.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp; Radiology and Nuclear Medicine