ANDIRIN (KAHRAMAN MARAŞ)'DAN DERLENEN AĞITLAR (İNCELEME-METİN) - TEMİZ, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2005)
YÜKSEK LİSANS TEZİ ANDIRIN (KAHRAMAN MARAŞ)'DAN DERLENEN AĞITLAR (İNCELEME - METİN) MEHMET TEMİZ T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANADİLİM DALI 2005, Sayfa: XXVII + 739 Bir milleti ayakta tutan ve onun sonsuza dek yaşamasını sağlayan en önemli öğeler, kültürel değerleridir. Andırın yöresi, kültürel değerlerimizin, özellikle ağıt kültürünün çok canlı olarak yaşatıldığı ve ağıt söyleme geleneğinin çeşitli örneklerle sürdürüldüğü güzel beldelerimizden biridir. Kültürel değerlerimizin varlığını koruma ve gelecek kuşaklara aktarma amacını taşıdığımız bu çalışmada, ağıt türü ve Andırın ağıtları hakkında bilgi vermeye çalıştık. Giriş bölümünde ağıt kavramı, yas töreni ve ağıtlar, geçmişten günümüze Türk dünyasındaki yas töreni ve ağıtlar, ağıtların genel özellikleriyle diğer türlerle münasebeti hakkında bilgi vermeye çalıştık. Birinci bölümde ağıtlar üzerine yapılan çalışmalara değindik. İkinci bölümde araştırma alam ve Andırın ağıtlarının derleme metotlarım, söyleme şekillerini ve şekil yapısı ile muhtevasını inceledik. Sonuç bölümünde elde edilen bulguları özetledik. Üçüncü bölümde ise sözlü ve yazılı kaynaklardan derlemiş olduğumuz ağıt metinlerini verdik. Bu çalışmayla, Andırın ağıtlarını unutulmaktan kurtarmaya ve halk bilimi içerisindeki yerini ortaya koymaya çalıştık. Anahtar Kelimeler: Kültür, folklor, ağıtlar, Andırın ağıtları

SUMMARY MASTERS THESIS DIRGES COMPILED IN ANDIRIN (KAHRAMAN MARAŞ) (EXAMINATION- TEXT) MEHMET TEMİZ UNIVERSITY OF FIRAT THE INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE AND POSTGRADUATE STUDY IN TURKISH PUPLIC LITERATURE 2005, Page: XXVII + 739 The most important elements that keep a nation alive forever are its cultural values. Andırın is one of our nice cities where our cultural values, especially dirges, are composed and used very actively, and where the tradition of singing dirges is continued in different forms. In this study with which we aimed to keep our cultural values alive and transmit them to following generations, we tried to give information about Andırın and Andırın dirges. In the introduction, we tried to give information about the concept of dirge, mourning ceremony and dirges, mourning ceremonies and dirges that have taken part in Turkish world from past till today, general characteristics of dirges and the relationships between dirges and other literary forms. In the first chapter, we dealed with the studies on dirges. In the second chapter, we examined study area, compiling methods of Andırın dirges, singing and writing forms and content of Andırın dirges. Finally in conclusion, we summarized all the findings. In the third chapter, we presented tge dirge texts that we compiled from both registered and oral sources. With this study, we tried to prevent Andırın dirges from being forgotten, and to find out the place of Andırın dirges in folklore. Key Words: Culture, folklore, dirges, Andırın dirges
Dirges compiled in Andırın (Kahraman Maraş) (examination-text)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı