Adneksial Kitleyi Taklit Eden Nadir Bir Karın Ağrısı Nedeni: Vajende Yabancı Cisim - Onur, Mehmet Ruhi; Yildiz, Mustafa; Gurger, Mehtap; Gürbüz, Sükrü; Kavak, Salih Burçin (My University, 2011)
Vajinal yabancı cisim, nedeni zor açıklanan uzun süreli, kötü kokulu vajinal akıntı ve kanamayla seyreden oldukça seyrek görülen bir durumdur. Literatürde daha çok çocuklarda tanımlanmış olan vajinal yabancı cisimler özellikle adneksial lokalizasyona yakın yerleşimli olduğu zaman bilgisayarlı tomografi (BT) gibi kesitsel görüntüleme yöntemlerinde yabancı cismin niteliğine bağlı olarak adneksial kitleleri taklit edebilirler. Bu olgu sunumunda acil servise karın ağrısı şikayeti ile başvuran ve BT’de adneksiyal kitle ön tanısı olan bir erişkin vajinal yabancı cisim olgusu tartışıldı. Hastanemiz acil servisine 2 günden beri devam eden karın ağrısı, bulantı, kusma ve idrar yaparken yanma şikayetleri ile başvuran 68 yaşındaki kadın hastanın acil serviste karın ağrısı şikayetinin artması üzerine yapılan abdomen BT tetkikinde sol adneksial lokalizasyonda 4.5 x 5 cm boyutlarında, duvarı hiperdens (kalsifiye), içerisinde yağ dokusu ve kalsifikasyonlar bulunan, yuvarlak şekilli, solid lezyon izlendi. İzlenen bu görünüm dermoid kist lehine yorumlandı. Hastaya yapılan jinekolojik muayene sonucu vajina sol superolateral forniksten 5 cm çapında yabancı cisim (plastik top) çıkarıldı. Vajinal yabancı cisim tanısı olan hastalar acil servise karın ağrısı gibi çeşitli semptomlar ile başvurabilir ve yabancı cisimler BT’ de adneksial kitleleri taklit edebilirler. Karın ağrısı ve eşlik eden diğer bulgularla başvuran hastalarda vajinal yabancı cisimlerin varlığı gözönünde bulundurulmalıdır.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Genel ve Dahili Tıp