ÖNGERİLMELİ BETONARME I KESİTLİ HIZLI TREN KÖPRÜLERİN SİSMİK ANALİZİ - ÖZPOLAT, AYKUT (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu tez çalışmasında, bir demiryolu köprüsünün üzerine tren ve sismik yüklerin birlikte ve ayrı etki ettiği durumlar dikkate alınarak lineer olmayan dinamik analizler elde edilmiştir. Çözümlerde kullanılan köprü, iki açıklıklı ve her bir açıklığı 20 m olan ön gerilmeli I en kesitine sahip kirişlerle inşa edilmiş bir demiryolu köprüsüdür. Analizler için sonlu elemanlar metodu kullanılarak yeni bir bilgisayar programı yazılmıştır. Yazılan programın doğruluğunun kontrolü için SAP2000 paket programı kullanılmıştır. Çözümlerde, Kurşun Çekirdekli Kauçuk Elastomer mesnetler dikkate alınmıştır. Sismik yük olarak Devlet Limanlar ve Hava Meydanlarının önerdiği spektrum ivme grafiği kullanılarak üretilen yapay deprem ivme kayıtları kullanılmıştır. Tren dinamik yükü için LM71 yük katarı seçilmiş ve köprünün iki şeridi üzerinden etki etme durumu dikkate alınmıştır. Çözümlerde yer değiştirme-zaman grafikleri ile elastomer mesnetlere ait kuvvet-yer değiştirme grafikleri birbirleri ile karşılaştırılarak depremin köprü üzerindeki etkileri incelenmiştir.

In this study, non-linear dynamic analysis is obtained considering condition together train with seismic loads and separately on a railway bridge. The bridge used in the analysis is a railway bridge built with prestressed concrete I-beams. Bridge is a two-span that each of the spans is 20 m. A new computer software was written using the finite elements method for the analysis. SAP2000 is used to check the accuracy of the software. Lead rubber elastomeric bearings are used in the analysis. Artificial earthquake acceleration records produced using graphics acceleration spectrum proposed by DLH is used for seismic load. LM71 load rolling stock selected to train dynamic load and the bridge is considered to effect the situation over the two lanes. In analyzes displacement-time graphics with elastomeric bearings belonging to the force-displacement graph are compared with each other and in this way the effects of earthquakes on the bridge has been examined.
Seismic analysis of high-speed railway bridge with prestressed reinforced concrete I-beam
Keywords: İnşaat Mühendisliği