OTA’lar Kullanılarak İndüktörsüz Ayarlanabilir İdeal Voltaj ve Akım Transformatörü Gerçeklemesi - Sarı, Yavuz (Fırat University, 2016)
Bu çalışmada, entegre devre uyumlu, indüktörsüz, ayarlanabilir sarım oranına sahip olan, ideal bir voltaj ve akım transformatörü İşlemsel Geçiş İletkenliği Kuvvetlendiricileri (Operational Transconductance Amplifier, OTA) kullanılarak elde edilmiştir. Çalışmada uç denklemleri ideal bir transformatörünkine eşdeğer olan dirençli merdiven tipi bir devre kullanılmıştır. Devre, direnç değerlerini değiştirme yoluyla hem voltaj transformatörü, hem de akım transformatörü olarak kullanılabilmektedir. Merdiven tipi devredeki dirençler, OTA eşdeğerleriyle değiştirilerek ideal voltaj ve akım transformatörü gerçekleştirilmiştir. Son olarak, yalnızca OTA’lar kullanılarak elde edilen iki kapılı devre, iki örnek için SPICE programı yoluyla test edilerek başarılı sonuçlar alınmıştır. Önerilen ideal transformatörün sarım oranı, harici bir voltaj veya akım kaynağı ile kontrol edilebilmektedir.

In this study, an inductor-free adjustable turns-ratio ideal voltage and current transformer, which is integrated circuit compatible, is developed using Operational Transconductance Amplifiers (OTAs). Starting from a resistive ladder network, whose terminal equations are equivalent to those of an ideal transformer and can be used either a voltage transformer or a current transformer by changing only resistor values, the ideal transformer is simulated using only OTAs. Finally, operation of the obtained OTA two-port is successfully tested by SPICE software. The turns-ratio of the proposed ideal transformer can be digitally controlled by an external voltage or current source.
Implementation of an Inductor-Free Adjustable Turns-Ratio Ideal Voltage and Current Transformer Using OTA’s