OOFEREKTOMİZE RATLARDA İZOFLURAN VE SEVOFLURAN ANESTEZİSİNİN KOGNİTİF FONKSİYONLAR ÜZERİNE ETKİSİ - KILIÇ, RIFAT (Fırat Üniveristesi, 2005)
OOFEREKTOMİZE RATLARDA İZOFLURAN ¥E SEVOFLURAN ANESTEZİSİNİN KOGNÎTİF FONKSİYONLAR ÜZERİNE ETKİSİ Genel anestezi beyin fonksiyonlarını, nöronal membranlar, iyon kanalları, nöroiransmitterler, serebral kan akimi ve metabolizmayi da içeren birçok seviyede etkilemektedir. Ancak anestezik ilaçların öğrenme ve hafıza üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkilerini açıklayacak sellüler düzeydeki mekanizmalar günümüzde tam olarak açıklığa kavuşmamıştır. Menopoz ile birlikte hafıza ve öğrenme azalmaktadır. Öğrenme beynin farklı bölgelerinde koordine edilmektedir, ancak hipokampal fonksiyonlar hafızayı büyük oranda etkilemektedir. Raflarda yapılan çalışmalarda azalan östrojenin selektif olarak hafızayı olumsuz etkilediği gösterilmiştir. Günümüzde ideal anestezik ajan arayışları sürmekte, son yıllarda geliştirilen florlu hidrokarbon inhalasyon anestezilerinden sevofiuran ve izofluran derlenme sürelerinin kısa olması nedeniyle inhalasyon anestezikleri içinde tercih edilmektedir. Çalışmamız ooferektomize raflarda izofluran ve sevofiuran anestezisinin kognstif fonksiyonlar üzerine olan etkilerini karşılaştırmak amacıyla planlandı. Çalışmaya alınan 60 rat, randomize olarak, 6 gruba ayrıldı. Grup I; herhangi bir cerrahi işlem yapılmadı ve anestezik gaz verilmedi, Grup II; bilateral ooferektomi yapıldı ve anestezik gaz verilmedi, Grup III; isofluran anestezisi yapıldı, Grup IV; sevofiuran anestezisi yapıldı, Grup V; bilateral ooferektomi + izofluran anestezisi yapıldı, Grup VI; bilateral ooferektomi + sevofiuran anestezisi yapıldı. Tüm gruplara Morris Water Maze öğrenme testi 5 gün boyunca uygulandı. Elde edilen veriler ortalama ± SD olarak alındı. Gruplar arası dağılımların değerlendirilmesinde Kruskal- Wallis testi kullanıldı. Sonuçların tümünde p<0.05 değerler anlamlı olarak kabul edildi. Kontrol grubu ile Ooferektomize grup, Ooferektomize izofluran grubu ve Ooferektomize sevofiuran grubu arasında platformu bulma süreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark tesbit edildi (p<0.05). İzofluran grubu ile Ooferektomize izofluran grubu ve Ooferektomize sevofiuran grubu arasında platformu bulma süreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark tesbit edildi (p<0.05). Sevofiuran grubu ile Ooferektomize İzofluran grubu ve Ooferektomizesevofluran grubu arasında platformu bulma süreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark tesbit edildi (p<0.05). Sonuç olarak izofluran ve sevofluran anestezisi sonrası öğrenme ve hafızanın etkilenmediği ancak östrojen eksikliğinin öğrenmeyi olumsuz etkilediği bulunmuştur. Hafızanın kendisi komplike ve çok az anlaşılmış olup, genişçe dağılmış nöronal yolakları içerir. Gen ekspresyonu, protein sentezi ve nöronlardaki yapısal değişiklikleri içeren ileri araştırmalar, genel anestezinin bu süreci nasıl etkilediğini açıklayabilir. Anahtar kelimeler: Kognitif fonksiyon, izofluran, sevofluran, ooferektomi

THE EFFECTS OF ANAESTHESIA WITH ISOFLURANE AND SEVOFLURANE ON COGNITIVE FUNCTIONS IN OOPHERECTOMIZED RATS General anaesthesia effect the brain functions at many levels which neuronal membranes, ion channels, neurotransmitters, cerebral blood flow and metabolism. However, the positive or negative effect of anaesthetic drugs on learning and memory have not clear yet. The capacity of learning and memory decrease in menouposal period. The learning is coordinated in differnt region of the brain, however hipocampal functions has great effect on the memory. It was shown in studies with rats that decreased eustrogene effect the memory negatively. Nowadays, the searching for an ideal inhalant anaesthetic agents still continue, but floured hidrocarbone anaesthetics like sevoflurane and isoflurane which improved in recent years are preferred due to their short recovery time. Our study was established to compare the effects of anaesthesia with isoflurane and sevoflorane on cognitive functions in oopherectomized rats. 60 rats, in our study, were divided in to 6 groups. Group i; no surgical intervention and no anaesthetic gases. Group II; bilateral oophorectomy and no anaesthetic gases. Group 111: anaesthesia with isoflorane were applied. Group IV; anaesthesia with sevoflorane were applied. Group V; bilateral oopherectomy and anaesthesia with isoflurane were performed. Group VI; bilateral oopherectomy and anaesthesia with sevoflurane were performed, yorris Water Maze learning test were performed in all groups during 5 days. The datas were calculated as +/- SD. Kruskai-Waliis test was used to evaluate the distribution between groups. The values which p<0.05 was accepted as significant. The statistically significant difference to reach the duration of platphorm were determined between control group and oopherectomized group, and oopherectomized isoflurane group and oopherectomized sevoflurane group (p<0.05). The statistically significant difference to reach the duration of platphorm were determined between isoflorane group with oopherectomized isoflurane group and oopherectomized sevoflurane group (p<0.05). The statistically significant differenceto reach the duration of piatphorm were determined between oopherectomized isoflurane group and oopherectomized sevoflurane group (p<0.05). In conclusion; anaesthesia with isoflurane and sevoflorane have no effect on learning and memory, but the lack of eustrogene has negative effect on learning. The memory is complex and very less understood, and has largely dispersed neural pathways. The mentioned process of general anaesthesia could be understood by investigating the gene expressions, protein synthesis and neuronal changes with advanced studies. Key words: Cognitive function, isoflurane, sevoflurane, oopherectomy
The effects of anaesthesia with isoflurane and sevoflurane on cognitive functions in oopherectomized rats
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon