İKİ BOYUTLU SAYISAL FİLTRELER - GEÇMEZ, AYTEN (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu tezde, bir boyutlu sayısal filtreler üzerinden bazı kavramlar kısaca açıklandıktan sonra iki boyutlu (2-D) sayısal filtreler tanıtılmıştır. Önce 2-D ayrık zamanlı sinyallerin özellikleri açıklanmıştır. Daha sonra bir sistem olarak ele alınan 2-D sayısal filtrelerin özellikleri açıklanmıştır. 2-D tekrarlı/tekrarsız sayısal filtrelerin özellikleri incelenmiş ve çeşitli tasarım yöntemleri araştırılmıştır. Bundan başka, bir boyutlu analog filtreler tasarlanıp birleştirilerek 2-D sayısal filtreler oluşturuldu ve MATLAB ortamında genlik yanıtı ve eş yükselti eğrileri çizdirilmiştir. Daha sonra MATLAB ortamında farklı 2-D filtre tasarlama örnekleri verilerek genlik yanıtları karşılaştırılmıştır. Tasarlanan 2-D sayısal filtreler kenar çıkarma, gürültü giderme gibi bazı görüntü işleme uygulamalarına uygulandı ve elde edilen sonuçlar değerlendirildi Anahtar Kelimeler: İki boyutlu sayısal filtre, 2-D pencere, tekrarlı filtre, tekrarsız filtre, kenar çıkarma, gürültü kaldırma, görüntü iyileştirme

In this thesis, some of the concepts are explained briefly through one-dimensional digital filters, and then 2-dimensional digital filters are introduced. First, the properties of the 2-D discrete time signal are explained. Then, the properties of the 2-D digital filter, which is considered as a system, are explained. The properties of the recursive and non- recursive 2-D digital filters are further examined and various design methods are investigated. Moreover, one-dimensional analog filters are designed and combined to construct 2-D digital filters and their amplitude response and contour graphics are plotted in MATLAB environment. Then, various 2-D digital filters are designed and their amplitude responses are compared in MATLAB environment. The designed 2-D digital filters are then applied on several image processing applications such as edge detection, noise removal and the obtained results are evaluated. Key Words: 2-D Digital filter, 2-D windows, recursive filter, non-recursive, edge detection, noise removal, image enhancement.
Two dimensional digital filters
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği