KIRAAT İLMİNDE YEDİ HARF LEHÇE İLİŞKİSİ - TURAN, ABDULHALİM (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışma, kıraat ilminin temelini oluşturan "Yedi Harf" ile lehçeler arasındaki ilişkiyi izah etmektedir. "Yedi Harf" meselesi çerçevesinde, öncelikli olarak, "Yedi Harf"in ne olduğu, ilgili hadis ve görüşler ele alındıktan sonra, Kur'an'ın indiği dil olan Arapça hakkındaözet bilgi verilmiş ve akabinde Arap dilinin en kapsamlı, zengin ve fasih lehçesi olan Kureyşlehçesiüzerinde durulmuştur. İslam'ın yayılması ile birlikte çeşitli kabilelerden olan farklı lehçelere sahip çocuk, yaşlı, kadın ve erkekler İslam'a girmiştir. Bunlar, Kur'an'ı okumakta zorlanınca,"Yedi Harf" ile okumalarına ruhsat tanınmıştır. "Yedi Harf"in ne olduğu ile ilgili çeşitli görüş ve düşünceler olmakla beraber, lehçeler olduğuna dair kuvvetli görüşler bulunmaktadır. Bu lehçelerin hangileri olduğu tartışmalı olsa da lehçe farklılıkları kıraat ihtilaflarına sebep olmuştur. Bu lehçe farklılıklarından bazısı anlama etki etmemekle birlikte, bazısı manayı değiştirerek ayetin farklı şekillerde yorumlanmasına sebep olmuş ve tefsirlere yansımıştır.

This study explains the relationship between the leh Seven Letters "and dialects that form the basis of the Quran. Within the framework of the sonra Seven Letters ler issue, first of all, what is f Seven Letters ",Qur'an is the language of Arabic, which is given a summary and then on the Kureyşlehçesi, the most comprehensive, rich and fascinating dialect of the Arabic language. The Qur'an was reduced by the Quraish Dialect. With the spread of Islam, children, elderly, women and men who have different dialects from various tribes entered Islam. When he had trouble reading the Qur'an, he was granted a reading with the Har Seven Letters '. Although there are various opinions and opinions about what ır Seven Letters "are, there are strong opinions about various dialects. Although these dialects were controversial, polish differences led to conflicts of content. Some of these dialect differences do not affect understanding. Some of them changed the meaning of the verse was interpreted in different ways and reflected in commentaries
The relation between seven letters and polish in qur'an
Keywords: Din; Dilbilim